с. Ветрен, община Силистра

с. Ветрен, община Силистра

с. Ветрен, община Силистра

География

Село Ветрен е разположено край брега на река Дунав, в североизточната част на Дунавската равнина, в Добруджа. Старата част на селото е сгушена около долината на река, извираща от селото. По-късно селото се е разраснало в западна посока. В близост до селото (на около 5 км) е разположено езерото "Сребърна", обявено за биосферен резерват от световно значение. В него съществува богата флора и фауна, но с най-голямо разнообразие се отличават водоплаващите птици. Емблема на "Сребърна" е къдродглавият пеликан, който ежегодно гнезди в езерото и поддържа сравнително постоянна численост. Ежедневно над село Ветрен прелитат ята от водоплаващи птици по посока на река Дунав и румънските блата, където те намират част от храната си. Това придава особена екзотика и чар на това хубаво кътче от българската природа по всяко време на годината.

Климатът в тази точка на Добруджа е умереноконтинентален със средно количество на валежите. Понякога през лятото се наблюдават засушавания (предимно през месец август), а за зимата са характерни снежната покривка и навяванията. Ветровете в района са предимно североизточни. Поради етественото движение на въздушните маси селото се характеризира с чист въздух и е обявено за курортно. Тук е построена дооздравителна болница, но поради ред причини от финансов и регионален характер днес тя не функционира.

Съвременното население на село Ветрен е наследник на коренното добруджанско население - гребенци (наречено е така, защото към женските национални носии има шапка за главата, наподобяваща петльов гребен ). Днес селото е с чисто българско население.

Днес основно занимание на местните жители е отглеждането на домашни животни, зеленчуци и овощни култури в личните стопанства, риболов. В района има благоприятни условия за развитието на различни сортове кайсия. Югоизточно от селото има кайсиева градина, а в близост до нея - лозов масив. Голяма част от земите около селото са обработваеми. Почвите са плодородни, черноземни. Отглеждат се предимно житни и маслодайни културни растения - пшеница, царевица, слънчоглед. Западно от селото има модернизирани стопански постройки, в които се отглеждат животни - свине.

Близостта на село Ветрен до река Дунав определя риболова като основен поминък на хората от древността до днес. На брега на Дунава има рибарско селище, което е любимо място за гостите на селото не само заради прясната дунавска риба, а и заради спокойната атмосфера около реката. Наблизо се намира охраняван плаж. Над него е разположена голяма хижа - хотел с чудесна гледка към водите на река Дунав. Тишината и спокойствието, красотата на природата действат релаксиращо на гостите. Наблизо по реката има острови, които са достъпни само с лодка. На тях често има ята почиващи птици.

Ветренци помнят и уважават обичаите и фолклора си. Добруджанци са хора с широка душа и сърце, свързани със земята, добри и работливи. Такива са и добруджанските песни и танци, които се пресъздават от фолклорната група на селото.

В старата част на селото са запазени характерни Ветренски къщи, които са възстановени и се поддържат. Те приютяват и гостите на селото.

Традиционно лятно събитие в селото е посрещането на гребната регата по река Дунав. Гости от европейските страни, свързани с река Дунав, пристигат с лодки в края на месец август. Тогава се прави Празник на Дунава - гостоприемните ветренци ги посрещат, приветстват ги и показват богатството на добруджанския фолклор.

История

От различни исторически източници е известно, че първоначално селището е възникнало като римска крайпътна станция в III век от новата ера край брега на река Дунав (днес мястото се нарича Калето). Станцията е била добре защитена от крепостни стени. Римското ѝ име е Тегулициум. Правени са частични разкопки и са открити находки, подвърждаващи тези твърдения. По-късно селото се е преместило на около километър в южна посока - сгушено между хълмове, от двете страни на малка река, която извира от селото. А последващото му разрастване е в югозападна посока, като се "изкачва" и по-нагоре.

Днес една малка част от крепостната стена е разкрита и, доколкото е възможно без средства - съхранена. Голяма част от Калето е разровено и безвъзвратно унищожено от иманяри.

Много близо до днешното село, в югозападна посока, е било разположено още по-древно селище - Аджамия. Смята се, че е било населено преди новата ера.

Религии

Основна религия е християнство.

Личности

В село Ветрен живее писателят Валентин Чернев.

Икономика

Стопанството на селото е свързано със селски туризъм и риболов. Отглеждат се зеленчукови и овощни растения, зърнени и маслодайни култури, лозя, а също и домашни животни.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

На няколко километра от село Ветрен е разположено езерото Сребърна, обявено през 1948 г. за природен резерват. Поради голямото разнообразие от животни, особено птици, резерватът е под закрилата на ЮНЕСКО и има световно значение за запазване на генофонда на планетата ни. Близостта на селото до река Дунав, която бавно и величествено влачи водите си, създава неповторима атмосфера на спокойствие, тишина и благоговение пред природатата.

Редовни събития

ТИД (Международен гребен поход) - празник на Дунава, свързан с международна регата по река Дунав.

По поречието на река Дунав на около 1,5 км западно от хижата се намира и една от резиденциите на Тодор Живков (напълно съхранена).