Кирил Боянов, председател на ОСЗК Силистра, с анализ за миналата стопанска година

Кирил Боянов, председател на ОСЗК Силистра, с анализ за миналата стопанска година

Регион: Силистра Категория: Земеделие Публикувано: Прегледи: 1442
Кирил Боянов,  председател на ОСЗК Силистра, с анализ за миналата стопанска година

Кирил Боянов, председател на ОСЗК Силистра: За миналата стопанска година 68 лв. е размерът на средната рента в ЗКВ Крайдунавска Добруджа.

Най-ниската сума е 30 лв. за декар, а най-високата - 100 лв. е за декар, но масово кооперациите край Дунава са изплатили по 80 лв., показва обобщението Кирил Боянов, председател на ОСЗК Силистра: "На фона на тежката и суха стопанска година кооперациите успяха да заделят добри суми на собствениците на земя".

Той прави и сравнение със съседната Добричка област, където земята е основно в ръцете на арендатори, а не на ЗК: обичайно сумите в Силистренска област са с 15-20 лв. по-ниски. През 2019 г. в Крайдунавска Добруджа собствениците на земя започнаха да получават по 90-100 лв. при добра реколта. Така през 2020 г. ситуацията сериозно се обърна и първенец по размер на ренти се оказа Силистренска област.

При пшеницата стопаните от Силистренска област ожънаха през лятото на миналата година средно по 354 кг/дка. Спадът при резултатите от пшеница край Дунава е 39%, а при ечемика - 15%. Средният добив от царевицата в Силистренска област е 494 кг/дка. При слънчогледа в Силистренско отчитат срив с 33% спрямо реколтата от предходната година, т.е. прибрани са средно по 203 кг/дка.

Все още сеитбата на пролетни култури не е започнала масово край Дунава. Площите за царевица и слънчоглед са подготвени, но само в отделни кооперации стопаните са засели по малко декари. През последните години площите със слънчоглед в Силистренска област намаляват, а нарастват площите с царевица. За при години делът на царевицата е скочил с 25%. В същото време обаче добивите от техническата култура остават сравнително ниски. Маслодайната култура изгуби позиции заради ниските добиви и ниската цена на зърното. В началото на 2021 г. котировките на слънчогледа скочиха почти двойно и това даде глътка въздух на производителите край Дунава. (https://agri.bg/)

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари