„Индустриален парк“ в Силистра: Една инициатива на депутата Александър Сабанов

„Индустриален парк“ в Силистра: Една инициатива на депутата Александър Сабанов

Регион: Силистра Категория: Анализи, Политика Публикувано: Прегледи: 7043
„Индустриален парк“ в Силистра: Една инициатива на депутата Александър Сабанов

Трета година община Силистра не прави нищо, за да има Силистра своя "Индустриален парк", инициатива, която бе започната от народния представител Александър Сабанов.

Той е човекът, поставил я на дневен ред на специализиран икономически форум, на който извоюва Силистра да е приоритетен район за програми и проекти към Министерство на икономиката.

В тази среща участваха още експерти от Национална компания "Индустриални зони", Агенция за инвестиции и Агенция за насърчаване на малки и средни предприятия. В проявата се включи и Меджиде Ахмедова - зам.-изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции. Сред участниците бяха и кметове на населени места, общински съветници, експерти от местната и държавната администрации, индустриалци, предприемачи, представители на местния бизнес.

Предложението на Александър Сабанов бе подкрепено и лично от сегашния министър на икономиката Лъчезар Борисов, тогава зам.-министър.

Три пъти от трибуната на Народното събрание Сабанов задава въпроса:

Докъде е стигнала реализацията на проекта? И отговорът е неизменно един и същ - "Чака се община Силистра да поеме инициативата!!!".

Първо трябва да се учреди общинско дружество, едва тогава държавата чрез Национална компания "Индустриални зони" ЕАД ще може да участва в увеличение на капитала и в създаване на съвместна фирма за изграждане и развитие на индустриалната зона.

От министерството отбелязват, че не могат да инициират създаване на общинско дружества за съвместна дейност с държавата.

Т.е., половината работа е свършена.

Министерство на икономиката подкрепя създаването на "Индустриален парк" в Силистра и е готово за съдействие, НО някой от управляващите община Силистра не счита за необходимо да си мръдне пръста и да се задейства.

Защо е важно за Силистра?

Всеки, които е избрал България за развитие на свой проект, очаква индустриална зона с изградена вече съпътстваща инфраструктура, и когато дойде, да може да монтира машините, и да започне производство.

Подобно вложение е повече от наложително за Силистра, защото много предприятия в годините са затворени, безработицата е голяма и градът обезлюдява - хората търсят спасение от немотията в други градове на страната и в чужбина.

А всъщност Силистра е отлична локация с възможности за инвеститорски интерес - с речен, железопътен и сухопътен транспорт.

Има фериботна връзка със съседния румънски град Кълъраш. Силистра се споменава и в плановете за изграждане на трети мост над река Дунав.

Речното пристанище на Силистра създава възможности за връзка със страните от Европа, а то може да обслужва и речно-морски кораби. Силистра е най-близката географска точка на България до Украйна, Молдова и Русия, и това предполага успех при стартиране на нова РО-РО дестинация Силистра-Рени за транспортиране на камиони и леки автомобили между съседните страни (основно Турция, Гърция и Македония) към бившите страни от СССР.

Градът е най-близката българска точка по река Дунав до Констанца - най-големият мултимодален хъб на Черно море. Град Силистра е на 120 километра от Букурещ и на 150 километра от Варна, което прави мястото му удобно. Пристанище Варна дава коридор към Средиземно море и Атлантически океан.

Министерство на икономиката вече води преговори с местните власти в редица населени места за изграждане на подобни индустриални зони - във Велико Търново, Сливен, Перник, Кърджали, Шумен и Казанлък, като проектите са на различен етап на развитие.

Това е и избраната от правителството политика за привличане на инвеститори през тази и следващите години.

Пита се в задачата, кога ще се наканим ние да се включим във всичко това?!?

Или пък не ни изнася друг да е автор на идеята?

Удобно "забравяме", че това е народният представител Александър Сабанов, алармираха представители на бизнеса.

А на други участници в политическата игра напомняме, че е добре първо да довършат проекта си с "Каолин" за разкриване на стотици работни места, експлоатиран предизборно, и печелил вече два управленски мандата - без реализация!

Като имат желание - нека съдействат, но не и да си присвояват чужди инициативи.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
FOODMARK Delivery Sticky