РДПБЗН-Силистра: Коледната украса може да бъде опасна, бъдете внимателни

РДПБЗН-Силистра: Коледната украса може да бъде опасна, бъдете внимателни

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 642
РДПБЗН-Силистра: Коледната украса може да бъде опасна, бъдете внимателни

В рамките на активния зимен сезон значително се повишава рискът от пожари в бита. Предпоставки за това не липсват - използват се различни видове украси и пиротехническите изделия, често се оставят без надзор работещи кухненски и отоплителни уреди.

Според статистиката на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" предстоящите празници повишават риска от такъв вид произшествия.

За Коледните и Новогодишните празници в домовете си украсяваме елхи със светещи лампи, свещички, бенгалски огън и др. Коледната украса може да бъде опасна - затова е необходимо да спазваме някои основни противопожарни правила, препоръчват експертите от РДПБЗН-Силистра.

Горящите свещи трябва да са поставени върху твърда и негорима подложка, на безопасно разстояние от горими материали и предмети.

Пазете горящите свещи далеч от децата и домашните любимци, които с действията си могат да предизвикат пожар.

Коледните лампички и друга украса не трябва да остават включени без надзор.

Добре е да проверим изправността на електрическите и други отоплителни уреди, които ползваме ежедневно и да отделим специално внимание на безопасността в кухненското помещение.

Не бива да разрешаваме деца да употребяват пиратки, римски свещи, ракети и други пиротехнически изделия.

Складираните горими вещи и хартии на балкона представляват опасност, тъй като могат да бъдат запалени при попадане на фойерверки, сигнални ракети, незагасени фасове и други подобни.

В случай на пожар обадете се незабавно на номера за спешни повиквания 112.

Изведете незабавно от мястото на пожара деца, възрастни и други застрашени хора. Изключете ел.захранването и започнете гасене на пожара с подръчни противопожарни уреди, вода или пясък, само ако не съществува опасност за вас.

При силно задимяване е добре да използваме мокър текстилен материал, с който да покрием носа и устата си и да дишаме през него. Придвижването трябва да става в приведено положение - близо до пода, тъй като въздухът там не е толкова замърсен.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари