„Думи на кръст” или различната поезия на Маргарита Черникова от Тутракан

„Думи на кръст” или различната поезия на Маргарита Черникова от Тутракан

Регион: Тутракан Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 409
„Думи на кръст” или различната поезия на Маргарита Черникова от Тутракан

"Думи на кръст" се нарича първата стихосбирка на тутраканската поетеса Маргарита Черникова, която бе представена пред местните любители на поезията.

Спазвайки всички противоепидемични мерки, в залата на Обреден дом в крайдунавския град, присъстващите имаха възможност да чуят част от стиховете, а също и да споделят впечатленията си от творчеството на Черникова.

Нейните стихове са една различна поезия от традиционната такава. Със сигурност е нова асоциална поезия. Прочее, така се нарича и електронното списание, в което периодично излизат нейни стихове.

"Нейният начин на писане е по-особен и сравнително непривичен за широката наша публика - сподели на представянето Адриан Василев от Клуба на литературните дейци "Бленика". - Поезията на Черникова определено не е за детските читанки.

Тя изисква от читателя определена висота на общата култура, за да разбере на някои места какво има предвид авторката. Но дори да я няма читателят тази обща култура, достатъчно е да бъде личност, която се замисля върху трайното и нетрайното в живота, върху това, което минава край нас в безразличния делник, на който не му пука дали сме забелязали какво изпускаме и какво успяваме да задържим.

И още една особеност: авторката обича да се рови, да открива и да осветява под неочакван ъгъл неща от ежедневието, с които ние сме свикнали и често ги отминаваме или с пренебрежение или със снизхождение.

image

Маргарита е от авторите близки до символизма - стил, който не можа да се вкорени и да даде хубав плод в българската литература. Тя често потъва в свой свят на образи и на богове малко непроницаем за мен, но аз и пожелавам и там да намери добър успех".

Маргарита Черникова е член на Съюза на свободните писатели. Със своите стихове тя е участвала в Национални конкурси за поезия и е печелила награди - през 2018 г. в Националния конкурс посветен на Дора Габе - грамота и парична награда, а през 2019 г. - второ място в Националния конкурс за поезия и проза "Накрай света".

Нейни стихове са публикувани също в информационен триезичен портал за култура "Evro Chicago" в САЩ, отпечатани са в Алманах "Думите" - Български автори зад граница - издаден в Берлин през 2019 г., в Годишника на Лигата на българските писатели в САЩ и по света "Любослав" - издаден в Чикаго през 2019 г., в Антологията на Съюза на свободните писатели в България през 2020 г. и разбира се, във вестник "Тутракански глас".

Предстои да излезе от печат "Антология на съвременната българска женска поезия в Чикаго", където са включени нейни стихове.

И още едно предстоящо събитие има, което заради коронавирусната пандемия се отлага във времето - Международният фестивал "Есенни щурци - 2020". Там Черникова също ще участва със свои поетични творби.

В края на поетичната среща, освен, че раздава автографи с послания, Маргарита Черникова бе приятно изненадана от друг местен творец - Иванка Морарова, която й посвети стих.

image

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right