Къщи в добруджански стил в Алфатар, Гарван, Проф. Иширково, Сребърна, Калипетрово

Къщи в добруджански стил в Алфатар, Гарван, Проф. Иширково, Сребърна, Калипетрово

Регион: Силистра Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 3141
Къщи в добруджански стил в Алфатар, Гарван, Проф. Иширково, Сребърна, Калипетрово

Добруджанската етнографска област не е от големите в страната, но битът и носиите в нея са в реален сборен - представителен за стараната вид, защото в българската етно група тук живеят наследници на местно население - шиковци и гребенци, балканджии, тракийци, странджанци, а от времето на социализма - и от други краища на страната.

Все още има запазени архитуктурни паметници, характерни за региона, но малцина от тях са с възстановено "както преди" художествено оформление на вътрешността на сградата или на помещения в него.

Примерите: обектът Добруджанска къща" в Алфатар (opoznai.bg/view/dobrudjanska-kashta-s-etnografska-ekspozitziia-alfatar) е най-популярен по рода си у нас и в чужбина, тъй като в продължене на десетилетия бе част от туристическия поток от КК "Златни пясъци" на път към резервата "Сребърна".

image

За да показва изящество и красота, съхранени от вековете във фолклора, песните, танците и трапезата пред съветски туристи - в по-старо време, и пред моряци от американския флот, акостирали край Варна - след 90-те години на миналия век.

Друг подобен обект, този път край р. Дунав, е "Добруджанска къща" в село Гарван. Тя е построена през1919 година в стил характерен за Крайдунавска Добруджа.

Представлява разгъната етнографска експозиция на добруджанско жилище с традиционна уредба за периода от края на XIX в. до средата на XX в. Къщата е обособена като център за демонстрация на автентичен добруджански фолклор и обичаи.

image

Била е частна собственост на Димитър Кудинов - средно богат за времето си човек - преди век. През годините на социализма, по-точно през 1982 г., е закупена от кметството в село Гарван и е обособена като творческа база.

С идването на демократичния строй в България и в трудните години на преход за къщата не са заделени средства за реставрация и поддръжка, което довежда до нейното неизползване. През 2006 г. обаче кметството и общината успяват да осигурят средства за частичен ремонт и това полага началото на нов период. Към днешна дата сградата е укрепена и ремонтирана.

С помощта на местното население стаите са обзаведени в добруджански стил от преди повече от 100 години - миндери, камина, народни носии, сватбарски пешкири, тъкани черги и други предмети от ежедневието на населението в миналото.

image
image

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right