Бум на силистренски сайтове в интернет, борбата става безмилостна и жестока

Бум на силистренски сайтове в интернет, борбата става безмилостна и жестока

Регион: Силистра Категория: Технологии Публикувано: Прегледи: 2813
Бум на силистренски сайтове в интернет, борбата става безмилостна и жестока

В очакване сме на прощъпулника на два нови седмичника, които да ни потвърдят, че в Силистра винаги е имало достатъчно преса (над 80 издания за повече от 125 години). С изключение на соцпериода, когато единственият вестник "Силистренска трибуна" (с начало 1956 г.) бе пропаганден орган, едновременно на партията, държавата, профсъюзите и комсомола. Междувременно в нашия град се поразгоря малка войничка между електронните сайтове в интернет. Близо 10 са тези от тях, в които има по нещо от Силистра, най-малкото защото са местно творение. Сайтът на радио "Мелодия" е един от тях, който се отваря по целия свят. Познати са достатъчно "Репортер Силистра", който бе пръв на "пазара", "Паралел44 Силистра", където коментарите са най-много и "Кворум Силистра", доскоро единствен предлагащ и видеоматериали. Разбира се, преди всички бе сайтът на община Силистра, но официозите обикновено не ги броим в кавгите. И още, ако попитайме "Гугъл", на разположение ще излязат сайтове с имена като "Силистра", "МайСилистра", "Силистраднес", "Онлайн Силистра", "Портал Силистра" и т.н. От петък насам и още един "Портал Силистра.", който е пръв в регистрацията си в домейна .ЕU. Той е най-новия TLD формат, т.е. от най-високо ниво и има очакванията да се превърне в хит, тъй като това е официалният домейн на Европейския съюз. В "него" е регистриран и сайтът "БСП-Силистра". Останалите са в ".com, .net, .org, .biz или .info", досега утвърдени за разпространение в интернет. Идеята за домейн на Европейския съюз се появи още през 1999 година. Обмисляна и обсъждана е няколко години. Домейн означава "област, владение" и това е част от йерархическото пространство на глобалната интернет-мрежа, която има собствено уникално име, (т.е. - име на домейн), което трябва да отговаря на определени изисквания.

Престрелката между силистренските сайтове всъщност е втора серия след първата преди 1-2 години, но сега по нов, още по-актуален повод: редно ли е един да пише новини, а друг да го преписва, без да го цитира, както е по-лежерно? Най-малкото, за да споделя отговорността за истинността на данни, имена и факти за сабития? Два местни сайта вече спорят по този въпрос. Макар наистина на пръв поглед - какво толкова? Интернет-пространството е свободна територия и в нея засега възможностите за слободия са огромни. В борбата за реклами и уникални посещения. От тази борба научаваме, че има и такова разбиране по въпроса, към което широката публика едва ли ще стане съпричастна: "RSS е софтуерен механизъм за обмен на новини, използван от някои сайтове. WordPress e безплатна платформа с отворен код, която поддържа RSS." На разбралите: "Честито!", вече знаят за какво става реч. За останалите: да потърпят до някой хубав ден, когато ще се намери кой да го обясни по-популярно, при положение, че до тогава не се обезсмисли обяснението, защото всичко е влязло в "релсите", ако не законовите, то поне моралните.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right