Учебната година започва присъствено във всички училища

Учебната година започва присъствено във всички училища

Регион: България Категория: Образование Публикувано: Прегледи: 1020
Учебната година започва присъствено във всички училища

Учебната година ще стартира присъствено във всички училища. В непредвидима ситуация сме, може да се случи всичко до първия учебен ден. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев на брифинг.

Балансът между правото на здраве и образование е труден, но ако затворим училищата това ще има по-негативно влияние върху учениците от коронавируса, заяви Вълчев.

При болно дете от COVID-19 незабавно ще се уведомява РЗИ. По време на грипните епидемии вече няма да има ваканции, съобщи още министърът

"Държавите са избрали различни варианти. Ние избрахме всички да се върнат в клас, а когато се налага да преминават онлайн. Решихме, че не можем да си позволим една седмица децата да бъдат в клас и една седмица електронно да се обучават", каза Вълчев.

"В насоките, които снощи подписах, има изброени хронично заболявания, въз основа на които учениците могат да отсъстват", поясни Вълчев. Той посочи, че и при хронични заболявания на родителите децата могат да изберат временно да се обучават вкъщи.

"Ще бъде приложена стратегия за невзаимодействие между паралелките. Препоръчва се на всички училища тя да се спазва, особено за началният етап. Връзката между дете и учител е задължителна и препоръчителна и електронното образование за най - малките не е добра. Всяко училище ще направи списък от мерки", заяви министърът.

"Между 15 и 20 училища имаме намерение да превърнем в център на дистанционна форма на обучение. Най-вероятно няма да може да стартираме заедно с учебната година, но до началото на октомври ще успеем", добави Вълчев.

Министърът обясни, че всички тези мерки ще важат за предстоящата учебна година и са предприети заради пандемията от коронавирус.

Другата седмица в Народното събрание предстои приемането на промени в Закона за училищното и предучилищното образование.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right