Законът за достъп до информация навърши 20 години

Законът за достъп до информация навърши 20 години

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 226
Законът за достъп до информация навърши 20 години

Калина Грънчарова - гл. редактор на в. Тутракански глас, областен координатор на Програма "Достъп до информация" от 2013 г. насам. Преди нея от 2001 до 2012 г. областен координатор бе Йордан Георгиев - тогава кор. на в. " 24 часа" за област Силистра:

На 7 юли 2020 се навършват 20 години от обнародването на Закона за достъп до обществена информация в Държавен вестник. "Законът на гражданите" - така го обозначават млади и възрастни, прибегнали до неговите разпоредби, за да си помогнат за решаването на личен въпрос, да разкрият какво се крие зад дадено управленско решение, колко пари са дадени за определен публичен проект или защо в края на улицата им внезапно е възникнал строеж.

Решения, правилници, бюджети, отчети, договори, платежни, паметни бележки, кореспонденция между държавни и общински институции - всичко това попада в определението "обществена информация" и гражданите, журналистите, бизнесът и неправителствените организации търсят достъп до нея".

В допълнение - законът е преминал няколко обновления през годините. В различни години екипи от Фондация "ПДИ" начело с нейния изпълнителен директор д-р Гергана Жулева и ръководителя на юридическия екип Александър Кашъмов са гостували в Силистра за срещи и беседи с представители на държавни и общински институции, неправителствени организации и граждани.

С помощта на юристите на Фондацията са водени дела на граждани журналисти заради отказ на информация по обществени въпроси.

В международния ден за правото да знам, провежда от 2002 г. насам на 28 септември по различни поводи са награждавани общини, граждани, журналисти и неформални групи от Силистра и в областта, тъй като са проявили активност при защита на проблеми, отнасящи се до повече хора.

Припомняне по темата за дейности през годините: https://jordansilistra.blogspot.com/2020/04/blog-post_22.html.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right