Рибари от Тутракан против удължаването на забраната за риболов

Рибари от Тутракан против удължаването на забраната за риболов

Регион: Тутракан Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 572
Рибари от Тутракан против удължаването на забраната за риболов

Протестната подписка връчиха на народния представител Александър Сабанов

Рибари от Тутракан се срещнаха днес с народния представител от Александър Сабанов от ВМРО - "Обединени патриоти" . На срещата те изтъкнаха своето недоволство от удължената от Министерството на земеделието, храните и горите забрана за стопански риболов на дунавска скумрия /карагьоз/.

Те му връчиха и протестна подписка до Министерство на земеделието.

Рибарите информираха, че в румънския участък на р. Дунав забраната за улов на всякакъв вид риба е 45 дни, но за дунавската скумрия е само 15 дни - от 20 април до 4 май. В България забраната за улов на дунавска скумрия става 45 дни - до 1 юни.

"Поставихме въпроса пред народния представител, за да съдейства да няма удължение на забраната. Защото има вероятност на 1 юни да пуснат риболова на скумрията, а за останалата риба - на 15 юни - каза Милена Ламбаджиева, която се занимава с риболов от 30 години. - Реката е една, не може румънците да ловят скумрия, а ние - не".

image

Рибарите настояха държавата да се погрижи и за разчистване на речното корито на Дунав - дейност, която никой не можа да си спомни откога не е извършвана.

Над 80 са рибарите в Тутракан, за които риболовът е поминък и с него те изхранват семействата си.

След като изслуша рибарите, народният представител Александър Сабанов пое ангажимента да постави въпросите в Народното събрание с питане до земеделския министър Десислава Танева, а също и да съдейства за провеждане на среща на рибарите с представител на ИАРА.

Той им предложи да учредят свое сдружение, което да защитава интересите им. Организацията може да прерасне и в Асоциация на дунавските рибари.

image

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right