Александър САБАНОВ: "За мен е важно мнението на силистренци!"

Александър САБАНОВ: "За мен е важно мнението на силистренци!"

Регион: Силистра Категория: Интервюта, Политика Публикувано: Прегледи: 737
Александър САБАНОВ: "За мен е важно мнението на силистренци!"

• Защо искате да станете кмет на Силистра?

Силистра има друг път на развитие и неговите граждани заслужават ново управление, което да бъде отговорно, открито и да върши полезни неща за облика на общината. Защото на Силистра й трябва модерна европейска визия. Силистра има нужда от кмет, който да е млад и амбициозен, да е с отворено съзнание, да не е партийно обременен. Бях и видях, какви са делата на партиите, когато участват в местната власт. Тя /властта/ трябва да служи на хората, а не на партийни интереси. Аз желая да работя с представители и на лявото, и на дясното пространство, стига да са професионалисти и да милеят за града. Тогава заедно можем да начертаем по-доброто бъдеще на Силистра и да върнем младите хора. Познавам проблемите на града и общината. Знам какво е нужно да се направи, знам как да го направя и мога да го направя, защото Силистра се нуждае от промяна.

• Какви качества трябва да притежава един добър кмет?

Той трябва да притежава лидерски качества, да е инициативен и упорит. Да отстоява интересите на жителите на района. Хората нямат нужда от празни приказки, а от реални действия!

Да обединява, а не да разединява. Кметът да не е само управленец, а и слуга на обществото. Властта не е вечна и не е простила на самозабравилите се. Любовта на народа се печели бързо, но се губи още по-бързо. Трябва да анализира проблемите на общината, и да намира правилният път за тяхното разрешаване. Да бъде смел, дори и ако се налага вземането на непопулярни мерки.

Кметът трябва да умее да работи с хора и да има реални познания за всяка една сфера от обществения живот. Да умее да разговаря с хората, да има подход към всеки - от професора до чичото от село.

• Ще бъде ли трудно управлението на община Силистра?

Разбира се, че ще бъде трудно. Проблемите са много, като основният е финансовият дефицит. Няма да е лесно, но мисля, че аз съм човекът, който е най-подготвен да се справи с тях, в сравнение с останалите кандидати. Имам свое виждане за нещата и съвместно с екипа си ще предприемем мерки за овладяване на ситуацията. Наясно сме, че за четири години е трудно да се намерят отговорите на всички въпроси. Лесно е да обещаем програма максимум - за две години, например. Но паралелно със задълженията, които ще наследим, ще трябва да се мисли и за текущи такива. Няма да може да се разчита само и единствено на приходите от местни данъци и такси.

Ще се работи по привличане на нови инвестиции посредством публично-частно партньорство и усвояване на средства от европейските фондове. С тяхна помощ ще работим за подобряване инфраструктурата на района - ремонтиране на улици и тротоари, облагородяване на зелените площи, осигуряване възможност за безпроблемно паркиране на автомобили. Активно ще действаме и, разбира се, за подобряване материално-техническата база на общинските училища, детски и здравни заведения в района.

Ще вземам решенията независимо и в интерес на силистренци, с помощта, разбира се на моя екип. Когато човек е убеден, че нещо е правилно, тогава работи най-силно и устремено.

• Какви принципи на работа ще следвате?

На първо място ще поддържам обратната връзка с жителите на Силистренска община. Като председател на Общински съвет - Силистра всеки работен ден бе приемен ден. Така ще продължа и като кмет на Силистра. Освен това за мен е важно мнението на силистренци, затова ще използвам всички форми на електронно допитване по важни за града въпроси. Провеждането на референдуми е скъпо удоволствие и трудно би могла община като Силистра да си го позволи на този етап. Но ако въпросът е жизнено важен, пример ще дам с решението на правителството за извършване на проучвания за добив на шистов газ на територията на Североизточна България, ще бъде организиран такъв. Друг принцип, който ще наложа е, Общината, визирайки ръководството и администрацията, да уважава своите граждани, да не ги презира и плаши. Населението на общината е работодател на административните служители и те трябва да получават обслужване, каквото им се полага като такива. Да не забравяме, че общественият интерес е най-важен. Ще работим честно и открито. Ще надграждаме над постигнатото, когато имаме доказано добри практики. Ще заложим на превенция на проблемите и контрол. Общ ред за всички, без изключение.

• Заслужават ли хората в листата за общински съветници доверието на избирателите?

На първо място кандидатите за общински съветници са спечелили моето доверие. Подкрепят ме безусловно. Това означава, че заслужават доверието на избирателя.

• Каква кампания ще водите?

Ще заложим изцяло на позитивна и градивна кампания. За нас е важно да обясним на хората какво и как трябва да се направи, за да почувстват те промяната. В основата ще са срещи - официални и неофициални с представители на образованието, местния бизнес, предприемачи, земеделски производители, браншови организации и др. Залагаме изцяло на контактите си с хората, на кампания от врата на врата.

• Кои бяха най-големите предизвикателства пред вас като председател на Общински съвет-Силистра?

В работата си като Председател на Общински съвет - Силистра се сблъсках с много идеи и позиции по различни казуси, с опитите да бъде манипулиран вотът на съветниците, за да бъдат защитени едни или други частни и корпоративни интереси. Положен бе много труд, за да постигнем обединение на 33 различни мнения по даден въпрос. Никога обаче не съм правил компромиси със съвестта си. Когато е трябвало съм наричал имената с истинските им имена и съм се противопоставял на т.нар. "големи" в този град - като се започне от Явор Георгиев и Стефан Райчев, кметът инж. Иво Андонов, та дори и депутатът на ГЕРБ - Стефан Господинов. Не ми е в стила да премълчавам неудобната за някого истина.

• Търпите ли различно мнение?

Разчитам на различното мнение! По този начин си сверявам часовника. Привърженик съм на градивната критика.

• Коя е последната книга, която прочетохте?

"Шестото клеймо" на Дан Браун.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари