Изпити, балове и детски градини - всичко, което трябва да знаете

Изпити, балове и детски градини - всичко, което трябва да знаете

Регион: България Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 49111
Изпити, балове и детски градини - всичко, което трябва да знаете

© NOVA.bg

Преди години беше популярна приказката: "Човекът каза "Ще видим…", но…баня няма да има". Ситуацията е от времена, когато веднъж в седмицата обществената баня бе светая светих за българина. В условията на извънредно положение къпалните пак не са достъпни. Тук-там и парковете. Засега властта казва същото…ще видим. За училища и детски градини - категорично няма шанс да бъдат…отворени…скоро. До второ нареждане, т.е. - пак "Ще видим…".

"Хей, свърши се таз година, за раздяла дойде час!". Дълго бе умувано в Министерство на образованието как да завърши учебната година. Без балове или с традиционните купони за тях, с матури или без външно оценяване. Явно, за да се угоди на всички - по възможност, са претегляни всички "за" и "против". Защото положението е уникално - обучението е виртуално, и никой не може да каже "кой колко знае". И може да се изложим…взаимно. В името на понижено самочувствие. Макар че, казват философите, проверката е висша форма на…доверие. Изпитът, независимо от негова форма и съдържание, е една от тези форми.

Добрата новина - създаден бе "Портал за наука" (https://naukamon.eu/). И, както се казва - дотук всичко е хубаво - "Еврика!". Благоприятна е и новината от 5 май, която МОН пусна, за да разберем как във времето и пространството ще се решава…краят на учебната 2019-2020 г. В сайта на министерството четем, че държавният зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература ще се проведе на 1 юни, а вторият задължителен по предмет по избор ще е на 3 юни. На 2 и 4 юни ще са изпитите по желание на зрелостниците.

5 юни е датата за учениците от професионалните гимназии, които са посочили теоретичен изпит за придобиване на професионална квалификация вместо втори ДЗИ. Дните за изпит по практика определят директорите на съответните училища.

ВАЖНО за седмокласниците: на 15 юни е Националното външно оценяване по български език и литература (НВО), а на 17 юни - НВО по математика.

МНОГО ВАЖНО: Всички изпити ще бъдат проведени при спазване на предпазните епидемиологични мерки и няма да допускаме струпване на ученици преди и след изпита пред училищата, допълни Красимир Вълчев.

Същите правила важат и за ВУЗ - където е възможно изпитите ще се проведат електронно (много университети имат разработени електронни платформи). Голяма част от университетите по света удължават кампаниите си, следователно кандидатстващите в чужбина няма да бъдат ощетени.

Има предложение за отмяна на НВО в 4. и в 10. клас тази година. Приемът в 5. клас за тях ще става въз основа на по-високия резултат от областния кръг на олимпиадата по математика или от състезанието "Математика за всеки", което ще се проведе на 28 юни. В началото на следващата учебна година се планира измерване на степента на постигане на резултатите в края на 4. и на 10. клас съответно в началото на 5. и на 11. клас с извадка от ученици, но не във формата на външно оценяване и не за всички ученици. Няма да се пишат оценки, няма да се оценяват училища.

За десетокласниците от обединените училища ще се вземат резултатите от вътрешното оценяване в удостоверенията им.

На 27 и 28 юни по региони ще се проведат националните кръгове на олимпиадите по всички предмети.

Учениците от 12. клас ще имат възможност да се явят при спазване на мерките за сигурност на изпити за промяна на оценката.

Ако няма промяна, новата учебна година ще започне на 15 септември и няма да се налага прехвърляне на учебен материал от тази. През лятото ще се търси възможност учениците, които имат нужда от допълнителни часове, да работят в училище, но отново при спазване на хигиенните изисквания и на малки групи.

Всички решения на МОН са обсъдени с отрасловите партньори в сферата на образованието и с родителски организации. С тях се водят разговори и за осигуряване на занимания по интереси през лятото.

ВАЖНО: голяма част от непедагогическия персонал вече е използвал полагащите му се дни за платен отпуск, затова МОН ще подкрепи предложението на СБУ за увеличаване на дните им за платен отпуск. Средствата по бюджетите на училищата не са намалени и заплати за учителите ще има.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари