ИНТЕРВЮ! Д-р Даниела Костадинова: Сумите почти свършват, днес ще пуснем отчет*

ИНТЕРВЮ! Д-р Даниела Костадинова: Сумите почти свършват, днес ще пуснем отчет*

Регион: Силистра Категория: Здраве, Интервюта Публикувано: Прегледи: 6051
ИНТЕРВЮ! Д-р Даниела Костадинова: Сумите почти свършват, днес ще пуснем отчет*

Във връзка с апела към гражданите от МБАЛ Силистра за неотложна нужда от помощ с дарения, публикуван вчера, предизвикал реакция и въпроси от обществеността, бе потърсен отговор от изпълнителния директор д-р Даниела Костадинова. Ето какво тя обясни:

- Д-р Костадинова, коя е причината за апела на МБАЛ към гражданите за дарения?

- Причината за апела, защото разбрах, че много превратно се разбра този апел, освен от обществеността на град Силистра, така и в национален мащаб, е много прост:

Средствата, които влязоха в болницата, днеска ще пуснем отчет на сайта на болницата, точно колко са общите, въпреки че те в момента ги има кой какво е дал, сега ще ги сумираме и за какво до момента са изразходвани...две или три седмици от март месец беше много активна дарителската кампания....

- Имаше много големи дарения от физически лица и фирми?

- Да, да…всеки ден по нещо, включително имахме и сума от 10 лв., от 50 лв. Ние сме благодарни наистина за всеки лев. ..Кой колкото е могъл, той е необходим...

Но, тука от две седмици е пълно затишие. Нито някой се обажда да пита от какво имате нужда, с много малко изключения - оня ден запасните офицери ни подариха една сума, която също ще я публикуваме. Няма никакво движение.

- Сумите намаляват ли, на свършване ли са?

- Сумите почти свършват. Защото не мислете, че с тези средства, които ще публикуваме на сайта днес и всеки може да прочете, не купуваме само маски и ръкавици, както хората си представят. Големите средства, да речем, от даренията отидоха за респиратори, които още не са дошли, но така или иначе те са платени, говоря за машините - апаратите за дихателна вентилация. Ние обаче с парите, които са внесени, закупуваме монитори, перфузори, инфузомати… Закупуваме дезинфектанти. Закупихме тестове за диагностика, така наречените бързи тестове, с които разполага болницата, и съответно най-голямото перо са личните предпазни средства.

Имайте предвид, че в болницата за денонощие работят поне 150 човека персонал. Представете си този персонал, ако е в едно спешно отделение и в другите отделения, където непрекъснато влизат различни хора, които не знаеш кой какъв е, той само да е малко съмнителен с хрема, кашлица или температура, персоналът трябва да се облече и след това да го изхвърли това и да се облече чисто облекло. Защото, освен че той би могъл да се зарази, той би могъл да зарази друг пациент, друг персонал и т.н….

Моята основна грижа в момента е да защитим персонала на болницата, който и без това е в много ограничен състав, инфекциозно отделение и отделението ни по реанимация работят, въпреки че пациентите са само 5, ангажиментите са страшно много около такива пациенти и самите разходи около тях.

Имайте предвид, че от тези 5 пациенти тримата са в реанимация. Ние направихме втора реанимация, благодарение на дарителски труд и средства на фирма "Стройпроект".

Те направиха от три отделения на един етаж го превърнаха в реанимация. С ремонт, с изграждане на кислородна инсталация, монитори трябваше да закупим.

Тоест от една реанимация правим две, защото тези пациенти, които са положителни, са долу на втория етаж , а другите хора, които са в реанимация, са си в реанимацията на третия етаж. Персоналът се разделя, имат извънреден труд, почти два пъти повече отколкото трябва, което също се заплаща.

В инфекциозно отделение, където никога не е имало кислородна инсталация, защото не е имало нужда - там по принцип не лежат тежко болни - сме изградили нова кислородна инсталация. Защото сегашните пациенти с COVID-19 трябва задължително да им се подава кислород.

Така че хората си представят, че лечението на едни такива пациенти е да купим една маска, едни ръкавици, една престилка и въпросът е решен. Разходите са огромни, ангажиментът е много сериозен и държа да кажа, че ние в момента не сме останали без защитни средства, както превратно изтълкуваха много от хората. Ние имаме, говоря персоналът, но те примерно ще стигнат за 5 дена, за една седмица …зависи.

- Тоест това е и превантивна мярка?

- Разбира се. Имайте предвид, че ние днес като поръчаме 1 000 маски и ги платим, те могат да дойдат след 2 седмици тези маски.

- Откъде ги поръчвате?

- Поръчваме откъдето намерим на най-добрата цена. Защото, първо цените се променят непрекъснато, за съжаление се качват, уж има много повече доставка - местни и т.н.…Откъдето намерим най-добра цена, оттам поръчваме. Това са общо-взето едни и същи фирми от тези, които са качени на сайта на министерството. Така че аз не мога да си позволя лукса в болницата персоналът да ми каже нямаме ръкавици или нямаме престилки, с които да се защитим.

- Засега всичко има?

- Разбира се, имаме вероятно за седмица имаме.

- А като качество на самите защитни средства?

- Ами получихме да Ви кажа доста неща, които не стават за нищо. Защото получихме дарения от тук - от там, кой решил да прави шлемове, кой решил маски да шие, шивачки и т.н. То не е въпросът само да сложиш едно парче памучен плат на устата си или шлем. Тоест има неща, които не стават, има неща, които са добри.

- Какви препоръки бихте направили за дарителите, които биха искали да помогнат? Очевидно не става да се дарява каквото и да е?

- Ако не желаят да дадат пари, да звъннат в болницата, за да попита от какво имаме нужда и какви изисквания - какво трябва да имаме. Защото, вярвайте, тука всяко шивашко ателие се втурна да шие маски. В началото и те вършеха работа като нямаше никакви, но, например, имаме нужда от високозащитен клас маски, които сме ги обявили, а те са много скъпи. Но в момента нашият персонал, който работи с тези положителни пациенти, работи само с такива и с пълно оборудване на облекло. Пълно, от горе до долу. Представете си, че тези двама лекари, четири сестри и две санитарки, които обслужват тези трима пациенти в реанимация, се обличат изцяло, влизат, правят манипулации на пациента, каквото е необходимо - тоалет, лечение, всичко, след това излизат в чистата зона, всичко това се съблича и се хвърля, след половин-един час отново се влиза и се облича нов екип. Представяте ли си за какъв разход става дума.

- А снабдяването от институциите (РЗИ)?

- Това щях да кажа. Получили сме чрез РЗИ Силистра немалко неща, които са изпратени от Националния оперативен щаб. Да, получихме. Но те, отново на фона на потреблението, също не са достатъчни. Така че никой не е казал, че не сме получили. Получихме и неща от военните, които не стават, определено не стават.

- Значи да чакаме отчета за даренията да се публикува?

- Да, разбира се. Включително ще направим и снимка да се види как са оборудвани нашите лекари - точно по същия начин, както ги виждате във Военна болница в София. Говоря за там, където се лекуват тези положителни пациенти.

И освен това никой не знае колко време още ще продължи. И другото, което много ни затруднява не само нас, въобще всички болници, един такъв пациент, ето първите пациенти при нас от Сребърна - семейството влязоха на 30-ти март, днес е 30-и април. Става един месец, а двамата са още положителни и не се знае още колко време.

- А като състояние как се чувстват?

-Подобрено е състоянието. Но, ако такъв пациент лежи в инфекциозно отделение, пътеката - Грип корона вирус струва 614 лв. Представяте ли си едно лечение 1 месец - 2 месеца дали би струвало 614 лв.? Вие как мислите?

- А контактните лица тествани ли сте, които са били с тези петима? Всички издирени ли са?

- Целият персонал, който е бил контактен и ги е преглеждал, е изследван и е отрицателен. А в момента върви дарителската акция с PCR - тестовете на целия състав на болницата, и не само на болницата , и на полицията, на РЗИ, на всички тези по-рискови контингенти.

Тази акция е финансирана от г-н Явор Георгиев. Тези PCR - тестове се правят тук на място и се изработват в София. Така че ще мине целият състав, защото за да бъдат гражданите на област Силистра здрави или да бъдат лекувани качествено, персоналът на болницата трябва да е здрав.

*Заглавието е на "Портал Силистра"

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари