СКАНДАЛ: За да изтегли кредит от 400 000 лева, днес Общински съвет Силистра ще работи "на тъмно"

СКАНДАЛ: За да изтегли кредит от 400 000 лева, днес Общински съвет Силистра ще работи "на тъмно"

Регион: Силистра Категория: Политика Публикувано: Прегледи: 9902
СКАНДАЛ: За да изтегли кредит от 400 000 лева, днес Общински съвет Силистра ще работи "на тъмно"

На снимката: д-р Мария Стойчева - председател на съвета от ПП ГЕРБ

Днес от 9:30 часа се очаква да се проведе редовното заседание на Общински съвет Силистра. По правило заседанията на съветниците са всеки последен четвъртък от месеца.

В предварителния дневен ред има 18 точки по различни значими въпроси. По правило на съвета никой няма право да входира допълнителни докладни записки 24 часа преди предстоящото заседание. Всяка докладна записка трябва да мине през обсъждане в постоянните комисии, за да се спази прозрачността.

Вчера обаче в "12 без 5" председателят на съветниците д-р Мария Стойчева входира нова докладна записка, без да са спазени нужните изисквания.

Пръв за това сигнализира общинският съветник Златко Куртев, който е от квотата на Коалиция "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ - ОБЕДИНЕНИЕ". Ето какво написа той вчера в личния си Фейсбук профил (публикуваме го без редакторска намеса):

"Напълно необяснимо поведение на г-жа Мария Стойчева. Няма никакви индикации за спешност на тази докладна, тя не е минавала през комисии, не е обсъждана, а става въпрос за сериозно решение, което изисква и сериозно обсъждане - става въпрос за 400 000 лв. "народна пара", които да се отпуснат на губещо предприятие (бел.- 100% общинско дружество). Няма логично обяснение защо това става в "12 без 5", а когато няма логично обяснение, възникват много въпроси. Ще ги задам на утрешната сесия, не се съмнявайте."

Малко по-късно отново във фейсбук по традиция своя коментар написа и дългогодишният общински съветник от БСП Светлана Великова, ръководител на групата на социалистите (публикуваме също без редакторска намеса):

"Днес в 13.45ч. получих на електронната си поща Докладна записка от г-жа Мария Димитрова - председател на Общинския съвет...Става въпрос за искане разрешение от Общинския съвет за теглене на кредит от 400 000лв. от общинската фирма "Синева"...Вчера имаше заседение на Постоянните комисии към Общинския съвет...такава докладна записка НЯМАШЕ...Явно между 14.00ч. вчера до 13.00ч. днес е станало ясно, че техниката на Синева е амортизирана, че е недостатъчна, че се налагат ремонти и спешно трябва да се купят две фадроми и два сметосъбирача... Това, драги съграждани, е отвратително действие и незачитане на Общинския съвет като орган на местната законодателна власт!!!"

ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС:

Техниката на общинската фирма "Синева" е амортизирана и морално остаряла. Иска се да се изтегли банков кредит, с който да се закупят два сметосъбирача и две фадроми, които да подпомогнат дейноста на общинската фирма. Няма мотиви. Цялата докладна четете по-долу.

Остава интересен въпросът как ще се връща този заем, ако решението бъде прието, защото Синева тази година, за разлика от миналите години, за първи път реализира сериозен негативен финансов резултат. В протоколите на заседанието на балансовата комисия и докладната е записана загуба от 152 хил. В изказването си на последната сесия на съветниците през март общинският съветник Стефан Железов визира сума от 255 хил. загуба в "реален размер", но непосочена в отчета, което според него е "притеснително".

Общинските съветници от мандат 2019 - 2023

Общинските съветници от мандат 2019 - 2023

"ПОРТАЛ СИЛИСТРА" се свърза с председателя на съвета, за да попита кое е спешното и защо тази точка се входира в последния момент, като д-р Стойчева заяви, че по този проблем се работи от началото на годината. Вчера управителят на фирмата Бойко Крумов е отишъл при нея, за да обсъдят какви са възможностите. Причината била, че техниката не достигала, защото фирмата започнала да обслужва още няколко села, а от месец май всички села трябвало по график да се обслужват не 1, а по 3 пъти седмично. Дала му е срок до 30 мин. да представи искане.

Заяви, че изобщо не се е замислила, че отзвукът от гражданите ще е, "че решението се взема на тъмно" и ако е знаела, нямало да я входира.

ЗАЩО СЕГА?

Според по-опитни политици, това е ПР трик, чиято цел е да минимизира последствията от заформящия се скандал. В такива ситуации се смята, че ако въпросната докладна бъде входирана по-рано и бъде обсъдена от комисии, се дава шанс на опозицията и на хората да недоволстват, като тъкмо отзвукът е затихнал и точката трябва да бъде гласувана, то всичко пламва отново и щетите са по-големи.

Входирайки в последния момент, скандалът няма време да се разрази, бива бързо гласуван и заметен под килима, но някой път се получава обратното.

ЗАЩО НА ТЪМНО?

Както знаете, през последните 10 години "Портал Силистра" излъчва (с малки изключения) всички заседания на Общински съвет Силистра. Интересът е голям, а това не се харесва от избраните да представляват народа, но пък се нрави на гражданите.

Под предтекст, че е въведено извънредно положение, председателят на съвета д-р Мария Стойчева ограничи достъпа на всички силистренски медии, които и без това не са толкова много. Днес e второто заседание, до което техни представители няма да бъдат допуснати, както и външни лица (граждани), и то в момент, когато се гласуват важни въпроси. Общински съвет Силистра има Фейсбук страница, на която се прави жалък опит да се излъчват въпросните сесии посредством...мобилен телефон, колкото да се отбие номер и да се покаже, че...не е "на тъмно". Не се вижда и таблото с гласа на съветниците...

"Портал Силистра" заяви желанието си да даде публичност на сесията, като първо г-жа Стойчева се съглласи, после каза, че ще го обсъди с колегите и, но след като преспа, днес сутринта заяви, че всичко остава както е обявено по график, т.е. да не се допускат външни лица.

Живеем в 21 век, когато всичко е на един клик разстояние. Всеки сам може да направи извод кое е вярно и кое не, но рано или късно извънредното положение ще свърши...

image

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right