Коронаровирусът отлага за 2021 г. събора в Копривщица

Коронаровирусът отлага за 2021 г. събора в Копривщица

Регион: България Категория: Здраве,Общество Публикувано: Прегледи: 476
Коронаровирусът отлага за 2021 г. събора в Копривщица

Националният съвет по нематериално културно наследство проведе неприсъствено заседание, на което подкрепи предложението за отлагане на Национален събор на народното творчество в Копривщица през 2020 г. и за неговото провеждане в периода 6-8 август 2021 г.

Предложението е на община Копривщица и е свързано със сигурността на хората по време на кризата, причинена от COVID-19.

Отлагане е предвидено и на планираната за м. април - м. май т.г. процедура за попълване на Националната система "Живи човешки съкровища - България", при възможност, за по-късен етап в рамките на настоящата година и обсъди и предложи за одобрение от министъра на културата проектите на статути на Националния събор на народното творчество в Копривщица и на Националната система "Живи човешки съкровища - България".

В началото на годината проектите бяха публикувани и за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на културата.

На членовете на Съвета бе предоставена и информация за потвърдената пред ЮНЕСКО българска кандидатура "Високо многогласно пеене от Долен и Сатовча, Югозападна България", за разглеждане и евентуално вписване в Представителната листа на нематериалното културно наследство на човечеството за 2020-2021 г.

Одобрените от министъра на културата статути на Националния събор на народното творчество в Копривщица и на Националната система "Живи човешки съкровища - България" са публикувани на интернет страницата на Министерството на културата в секция "Събори на народното творчество".

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right