ЕКСКЛУЗИВНО: И родителите на лекарката от Силистра с коронавирус

ЕКСКЛУЗИВНО: И родителите на лекарката от Силистра с коронавирус

Регион: Силистра Категория: Здраве Публикувано: Прегледи: 13530
ЕКСКЛУЗИВНО: И родителите на лекарката от Силистра с коронавирус

Излязоха първите резултати от тестовете на пациенти и близки на приетата в силистренската болница с коронавирус д-р Силвия Славова, хоспитализирана на 21 април в МБАЛ Силистра.

Две от пробите са с положителен резултат за COVID-19. Това са родителите на невроложката. НА 24 април в 20:00 часа те са били хоспитализирани, потвърди за "24 часа" директорът на лечебното заведение д-р Даниела Костадинова.

Силистренци не крият опасенията си, че е възможно да има и други заразени с коронавируса, тъй като са срещали в последните дни бащата на д-р Славова да се разхожда из градския пазар и да се среща с приятели.

Невроложката е третия пациент в Силистра, приет в болницата с COVID-19 .

За известен период от време тя е била в София във връзка с провеждано там лечение на неин близък в болница "Св. Иван Рилски". В Силистра се е върнала на 11 април, като е преглеждала пациенти официално само на 16 април.

От Здравната каса в Силистра потвърдиха, че при тях д-р Славова е подала заявление, че няма да преглежда пациенти във времето от 3 до 15 април.

И че ще работи на 16 април.

На 23 април РЗИ в Силистра излезе с призив евентуални пациенти на д-р Славова, които са посетили кабинета й в периода 13-16 април, да представят документи, удостоверяващи извършени с тях медицински дейности, за да бъдат взети предвид при осъществяване от медицинските власти на адекватна реакция, съобразно необходимите мерки по повод задължителната в подобни случаи карантина.

Причина за това са получени в Регионалната здравна инспекция сигнали, че д-р Славова е преглеждала и в други дни, извън посочената дата. Имало е и пациенти, които са настояли за домашно посещение, коментира д-р Теодора Начева директор на РЗИ Силистра.

Освен първоначалните 20 контактни лица, са били установени други 7 души, получили от нея становища по различни проблеми, като при проведените обстойни разговори нито един от тях не е заявил, че има оплаквания.

---

Статистика от coronavirus.bg - единен информационен портал за COVID-19:

- Общи брой на заразените към 25 април - 1 234 (вкл. нови случаи - 63 за последното денонощие - два от тях в Силистра), като повече от половината (639) са в София.

- Общо медицински служители с доказан коронавирус - 135 души (11% от всички).

- Активни случаи в страната в момента - 983.

- Под лекарско наблюдение в болнични условия - 285.

- В интензивни отделения - 41.

- Излекувани от коронавирус и изписани - 197 (16%).

- Общ брой починали - 54 (4,4%).

В допълнение:

- 27 000 направени теста към 22 април 2020 г.;

- 16 916 в активна картина, общо досега - 90 159.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари