Програма "Достъп до информация" внесе становище в народното събрание срещу предложени промени в ЗДОИ

Програма "Достъп до информация" внесе становище в народното събрание срещу предложени промени в ЗДОИ

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 365
Програма "Достъп до информация" внесе становище в народното събрание срещу предложени промени в ЗДОИ

На 22 април 2020 г. Фондация "Програма "Достъп до информация" внесе в Народно събрание на Република България Становище срещу предложението за изменение и допълнение на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Според оценката на ПДИ (неправителствената организация е създадена преди близо четвърт век), предлаганите изменения са в ущърб на правото на гражданите на достъп до информация и застрашават прозрачността на институциите.

Точно 29 неправителствени организации и 151 граждани от цялата страна подкрепиха становището. Кампанията бе инициирана от ПДИ по време на великденските празници, а мащабът на подкрепилите я е признак за разпознаването на значимостта на ЗДОИ за запазването на демократичните ценности в период на криза.

До становището се стигна след като на 5 март 2020 г. група народни представители внесоха проектозакон за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове. В преходните и заключителните разпоредби на проектозакона се предлагат изменения в ЗДОИ.

Чрез това предложение закон, който регулира основно човешко право, се променя със закон, който няма нищо общо с достъпа до информация. По-конкретно, предложението предвижда отмяна на правомощието на министъра на финансите да определя нормативите за заплащане на разходите за предоставяне на достъп до обществена информация.

Законът за достъп до обществена информация е от 2000 г. и е претърпял няколко изменения . В първите десетина години от новия век екипи на ПДИ са гостували в Силистра, за да разясняват закона пред разнообразна аудитория, вкл. журналисти и представители на властови институции, както и пред юристи. Последно подобна работна среща е имало в крайдунавския град през м. януари 2017 г. специално за служители (на общата снимка).

Да припомним, че сред номинираните и наградените по различни поводи е имало и добруджанци - Костадин Костадинов, Карен Кузуян, Свилен Димитров и Димитър Пецов - граждани, Неформална група "Силистра диша", Росица Кирилова - журналист, община Алфатар.

Йордан Георгиев - областен координатор на ПДИ от 2001 до 2012 г., бе избран за координатор номер на България за 2010 г. сред 28 областни координатори към Програмата. От 2013 г. областен координатор е Калина Грънчарова, главен редактор на в. Тутракански глас. Нейни материали по темата, свързани със събития в област Силистра, има на сайта на ПДИ и в Информационния бюлетин на Фондацията.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right