Читалищата в областта с инициативи по време на извънредното положение

Читалищата в областта с инициативи по време на извънредното положение

Регион: Главиница Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 391
Читалищата в областта с инициативи по време на извънредното положение

Народно читалище "Светлина-1960 г." с.Звенимир, община Главиница, продължава своята дейност и по време на извънредното положение с дистанционно обслужване на читатели и потребители. Извършва се комуникация чрез месинджър с читатели и самодейци по различни теми: копиране и сканиране на библиотечни документи, предоставяне на информация - здравна и социална.

В началото на епидемията самодейки са се организирали и шият по домовете си предпазни маски за всички членове на читалището и за самодейците към него, като материалите са закупени от читналищната управа. Доброволци към читалището обслужват самотни възрастни хора, като им купуват лекарства и храни от първа необходимост. Читалището кандидатства по проект "Обединени срещу COVID-19".

Към читалището съществува Клуб по Приложни изкуства "Леонардо" и по тази причина е създаден сайт на клуба, където се публикуват снимки и информация за работата в него. От месец насам три жени от клуба шият разноцветни и практични столовки за кухненски и пластмасови столове. Материалите - платове, ленти, дунапрен и др., закупува читалището. Две жени от клуба плетат красиви терлици на една и две куки. След облекчаване на режима готовите столовки и терлици ще бъдат продадени, като част от средствата ще се бъдат заделени за благотворителност.

За Великден самодейки са боядисали яйца, а някои са приготвили и козуначени кифли. Деца от клуба са рисували рисунки по темата за Възкресението и празника, свързан с него.

image

От профила във Фейсбук на НЧ "Пробуда" - с. Калипетрово: "Дните на изолация са трудни за всички, но подадената за помощ ръка връща вярата и надеждата. Усмивките се четат, макар и скрити зад маските.

И в дните на извънредно положение ние, служителите на читалището, сме на линия: mазаруваме храна, лекарства и препарати на възрастните, болни и самотни хора, помагаме в плащането на сметки, шием и раздаваме маски на нуждаещите се, разнасяме вестници и книги на желаещите.

А нашите малки самодейци от Вокална школа "Звездица" с ентусиазъм се включиха в боядисването на великденски яйца, като при това не забравиха и предпазните мерки".

image

От 13 март НЧ "Н. Вапцаров" Тутракан работи без достъп за външни лица. Оттам обощават: "Решихме да оползотворим времето чрез облагородяване на пространството около читалището с цветя и нови пейки. Направихме пролетно почистване и извършихме цялостна инвентаризация. Отделът за възрастни читатели работи в режим "на врата" след предварителна заявка по интернет или по телефон.

Провеждаме изключително изпълнен със съдържание Маратон на четенето чрез детския отдел на библиотеката, в който се включват деца, младежи и възрастни. Във връзка с изминалия празник Великден предстои да бъдат обявени резултатите от конкурс за великденска украса.

Школата по ушу и тайчи провежда онлайн-тренировки. Клубът за съвременни танци "Dance Dreamers" подготвя онлайн поздрав за предстоящия Международен ден на танца. Нашите ръководители на форми - школи, клубове и курсове, се подготвят да продължат дейността си с нови програми.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ



Коментари
left
right