Църквата в Силистра се готви да излъчва Великденската литургия онлайн

Църквата в Силистра се готви да излъчва Великденската литургия онлайн

Регион: Силистра Категория: Технологии Публикувано: Прегледи: 1993
Църквата в Силистра се готви да излъчва Великденската литургия онлайн

Работи се по идеята в Силистра като център на Доростолска епархия традиционната Великденска литургия в полунощ на 18 срещу 19 април 2020 г. да бъде излъчена онлайн в интернет с цел да се ограничи броят на хората в и около катедралния храм "Св. св. първоапостоли Петър и Павел" в областния град. В дните, предшестващи празничния цикъл Лазаровден и Цветница, община Силистра ще финансира и извърши дезинфекция пред и в църковните храмове в гр. Силистра, с. Айдемир и с. Калипетрово.

Ползваме миналогодишния Благодатен огън, без върбови клонки за Цветница

В Синодалната палата днес Българският патриарх Неофит и епархийските митрополити се срещнаха с премиера Бойко Борисов, с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и с Емил Велинов, директор на Дирекция по вероизповеданията при МС. Обсъдена е епидемиологичната обстановка в страната и мерките, които Св. Синод на БПЦ предприе във връзка с предстоящите празници - Вход Господен в Йерусалим (Връбница, Цветница), Страстна седмица и Възкресение Христово (Великден).

Изпълнено е договореното на среща, проведена на 30 март т.г. на ниво МС и НОЩ предвид очаквания пик на заболеваемостта около Великден и притесненията около струпването на множество хора край храмовете. Планирано е въвеждане на допълнителен порядък за предпазване от заразата.

Св. Синод помоли министър-председателя за съдействие от страна на органите на реда при организиране и провеждане на предстоящите празници. Стана ясно също, че т.нар. Благодатен огън е запазен в диоцеза на БПЦ-БП от миналата година, поради което няма да има полет с правителствения самолет, за да бъде донасян отново от Тел Авив до България. На празника Вход Господен в Йерусалим духовенството в диоцеза на БПЦ-БП няма да раздава върба и цветя по повод Връбница (Цветница).

Предписания на Св. Синод за празниците

1. Болни, които не могат да посетят храма, при желание за св. Причастие да бъдат причастявани със запасни св. Дарове, като за това се вземат съответните мерки от свещенослужителите, каквато е установената практика в Църквата.

2. Да се използват дезинфектанти и да се поддържа лична хигиена, подовете на храмовете да се почистват периодично със съответните препарати, иконите да се забърсват, килими, пътеки и др. да бъдат отстранени от интериора на храмовете за по-лесна дезинфекция, местата за сядане да се дезинфекцират на няколко часа. Да се поставят напоени с дезинфектант стелки на входовете на храмовете, които да се поддържат влажни през цялото работно време.

3. Църковнослужителите задължително да използват лични предпазни средства (маски, ръкавици и дезинфектанти).

4. Миряните, посещаващи храма, задължително да ползват предпазни маски, както и да спазват регламентираното разстояние.

5. Свещениците, които имат и най-малки признаци на здравословно неразположение, да се въздържат от богослужения, за което да уведомят епархийския си митрополит.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари