Рашид Абтула: Мерките за защита в условия на пандемия са като по учебник

Рашид Абтула: Мерките за защита в условия на пандемия са като по учебник

Регион: Ситово Категория: Интервюта Публикувано: Прегледи: 3140
Рашид Абтула: Мерките за защита в условия на пандемия са като по учебник

на снимката: Рашид Абтула учител - общински съветник в Общински съвет-Ситово

36-годишният Рашид АБТУЛА е учител в Професионалната гимназия по селско стопанство в Ситово. Завършил е специалността "Психология" във Великотърновския университет, Зооинженер от Тракийския университет - Стара Загора, ветеринарен техник от Ветеринарния техникум в гр. Добрич.

Младият мъж е и активен общественик - той е общински съветник в Общински съвет-Ситово, където оглавява Комисията по образование, туризъм, младежки дейности, спорт, култура и вероизповедания.

Ситуацията, в която попадна България и светът - пандемия от коронавирус, е темата на разговора с него. Естествено, през погледа на специалиста-психолог и специалиста-ветеринар.

- Г-н Абтула, как оцеляваме във време на пандемична криза, ако мога така да нарека сегашното състояние у нас и по света?

- Ще излезем по силни от кризата! Кризата ще ни направи по силни, като личности. В този период ще имаме време да си пренаредим приоритетите. Целите, които ще формираме в период на криза, ще са по-полезни както за нас, така и за обществото. Днес всеки от нас си дава сметка, че дори да е постигнал много, сам не може да оцелява. Съжалявам, но като непоправим оптимист, аз не мога да видя отрицателните страни на кризата. Убеден съм, че когато всичко отмине, ще имаме много по-добро здравеопазване, ще се развият дистанционното образование, електронното правителство ще е факт, онлайн търговията ще заема все повече място в живота ни.

- Адекватни със ситуацията ли са мерките, които приема правителството, според Вас? Вие сте и учител, как се отразяват те на образованието?

- Има доста правилни решения на правителството, примерно, бързото преминаване на образованието към дистанционно обучение. Нашето училище - ПГСС, с.Ситово, много бързо премина към тази дистанционна форма на обучение. Приятно съм изненадан, че учениците са силно заинтересовани от новата форма.

В личностен план, имам повече време за четене и време за семейството. Примерно, в дните на криза научих сина ми да кара колело.

Моята гледна точка е, от опита ми като ветеринарен техник, всяко ново заразно заболяване влиза с голяма сила и засяга голям процент от популацията. Протича с висок процент на смъртност и заболяемост и постепенно отслабва, заради имунитета, който изграждат по-силните индивиди и невъзприемчивостта на други.

Взетите мерки от страна на правителството са много добри. Болните се лекуват, тези със съмнения се поставят под карантина, здравите спазват указания, които биха спрели предаването на заболяването.

В животновъдството се действа по същата схема. Никога не съм вярвал, че ще видя истински мерки както са писани по учебниците. Днес това е факт! Според мен правителството трябва да обърне по-сериозно внимание на секторите, които са ощетени сериозно от наложената карантина, примерно туризма - там няма как нещата да се случат дистанционно!

Много е важно в такива времена да си запазим психиката, това ще стане като си поставим конкретни цели. Примерно, да си отговорим на въпросите "Как най-добре да оползотворим времето си?", "Как да сме по-полезни на обществото?". Трябва да се има предвид, че оцеляват тези, които най-бързо се адаптират. Ние сме нация, която е спец в областта на оцеляването. Преживяхме Виденовата зима! Нямаше храна, лекарства, дрехи, обувки и оцеляхме. Ще оцелеем пак, и ще сме още по-силни!

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right