Д-р Богомил Бойчев: Продължаваме да бъдем достъпни за хората, които имат нужда от нашата помощ

Д-р Богомил Бойчев: Продължаваме да бъдем достъпни за хората, които имат нужда от нашата помощ

Регион: Тутракан Категория: Здраве Публикувано: Прегледи: 3061
Д-р Богомил Бойчев: Продължаваме да бъдем достъпни за хората, които имат нужда от нашата помощ

на снимката: Д-р Богомил Бойчев - управител на МБАЛ-Тутракан

- Д-р Бойчев, какво е положението в Общинската болница в условията на извънредно положение в държавата?

- Ограничили сме свободният достъп на пациентите и техните придружители в стационарите, както и във фоайетата пред стационарните отделения. Централната врата на Болницата е заключена. Оттам се влиза с контролиран достъп.

Имаме трудности, свързани с доставянето и набавянето на лични предпазни средства. Това е голям проблем за Болницата, тъй като такива средства в дистрибуторската мрежа липсват или пък са на цени, които са в пъти по-високи от нормалните, което е свързано с прекомерно повишаване на разходите ни за този тип продукти. За радост, Община Тутракан ни осигури 1000 бр. маски и дезинфектанти, за което благодарим на кмета д-р Димитър Стефанов.

Ограничили сме всички планови операции и почти целия планов прием. Приемаме само спешни случаи и то след внимателна преценка дали имат епидемиологични данни за контакти с болни от коронавирус (COVID-19) или пък са били на места, за които е доказано, че там заболяването е разпространено. Ние не сме определени като "болница за първично справяне с такива случаи". За такова място е определено Инфекциозното отделение на МБАЛ - Силистра и пациентите, за които е установено, че имат усложнения от коронавирусна инфекция ще бъдат настанявани там. Останалите, при които инфекцията с коронавирус е доказана или е предполагаема, но протича леко, трябва да останат в дома си. Те реално нямат нужда от болнично лечение.

Има няколко рискови групи, които трябва да потърсят медицинска помощ, но не всеки, който чувства някакво неразположение, е необходимо да идва в Болницата, защото така подлага на риска всички останали без това да носи някаква полза за самия него - той няма нужда от някакви специални лечебни процедури или диагностики. Ето, например, във Франция вече спряха да тестват за коронавирус при наличие на симптоми, съответстващи на заболяването, а се приема, че те показват именно това заболяване. Търсим, а може би, съвсем скоро ще имаме и тестове, но за съжаление такива се набавят много трудно. Нямаме централна доставка чрез Регионалните здравни инспекции (РЗИ). Вероятно те също имат трудности. Когато се сдобием с такива бързи тестове, ще можем да правим тест на място при подозрителни случаи и ако излязат положителни, заболелите лица ще се насочват за извършване на високоспециализиран тест в Университетска болница - Варна или пък в Силистра.

Въпреки, че на този етап не сме определени за "болница за първично справяне със случаи на заболяване от коронавирус", сме готови да поемаме такива случаи. Ако се разгърне една истинска епидемия, ще трябва да се справяме и с такива случаи. Екипите са добре квалифицирани. Реанимацията ни, която би понесла голямата тежест, е в добро състояние - там има опитни лекари и е сравнително добре оборудвана за мащабите ни - има 7 респиратора. Надявам се, обаче, да не се стига дотам.

- И тогава може да се използва сградата бившата "Неврология"...

- Да, имаме една цяла свободна самостоятелна сграда - бившата "Неврология", която би могла да бъде преобразувана - да бъде приведена в съответствие за обслужване на такива пациенти. Там те ще бъдат достатъчно изолирани. Условията за това са добри. При нужда, промените, които ще трябва да бъдат направени, са съвсем козметични.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари