Силистра, Кайнарджа и Главиница са с най-голям брой отпаднали ученици

Силистра, Кайнарджа и Главиница са с най-голям брой отпаднали ученици

Регион: България Категория: Образование Публикувано: Прегледи: 412
Силистра, Кайнарджа и Главиница са с най-голям брой отпаднали ученици

Това съобщават от Регионалния инспекторат по образование към МОМН, в Силистра. Общият брой на отпадналите ученици е 87. Запазва се тенденцията това да се случва в прогимназиален етап. Повече от една трета са прекъсналите обучението си в VІІІ и ІХ клас.

С 31% се е увеличил броят на учениците, заминали за чужбина, в сравнение с учебната 2009/2010 година. Става въпрос за 143 деца. Седемнадесет пък са се върнали, като документите им са легализирани от Комисията по легализация на документите в РИО.

Новата учебна година ще започне с непроменена училищна мрежа. Няма закрити или преобразувани учебни заведения. Поради спрените от общините процеси по оптимизиране продължава да е голям делът на малките училища. Дванадесет са с по-малко от 100 ученика, деветнадесет са със 100 до 200 ученика, седем - с между 200 и 450 деца, и дванадесет - с над 450 възпитаника.

Към 1 септември броят на първокласниците надхвърля 1000. Почти 90 % от учениците от първи и втори клас са пожелали да се включат в целодневната организация на учебния ден.

Очакването е 953 зрелостници да преминат от ХІ в ХІІ клас през учебната 2011/2012 година.

По данни от учебните заведения в региона, са извършени строително-ремонтни дейности на обща стойност 700 000 лева. Докладвали са и готовност за новия отоплителен сезон. 30 % от училищата са на делегирани бюджети и сами организират процедурите по избор на доставчик на гориво, а останалите - чрез първостепенния разпоредител с бюджетни кредити.

Всички училища са получили необходимата им документация за започване на учебната година, както и безплатните учебници до VІІ клас.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
FOODMARK Delivery Sticky