Към 9 март под карантина в Силистра са 29 души завърнали се от Италия, 1 от Китай и 2-ма от Тайланд

Към 9 март под карантина в Силистра са 29 души завърнали се от Италия, 1 от Китай и 2-ма от Тайланд

Регион: Силистра Категория: Здраве Публикувано: Прегледи: 1209
Към 9 март под карантина в Силистра са 29 души завърнали се от Италия, 1 от Китай и 2-ма от Тайланд

В Областна администрация Силистра бе проведено заседание на Областен кризисен щаб по проблема с COVID-19. Част от щаба вече са и председателите на постоянни здравни комисии в съответните общински съвети от седемте общини на областта. Областният управител Ивелин Статев запозна членовете на щаба с две актуални от 8.03.2020 г. насам заповеди на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев (№ РД-01-117 и РД 01-118) и на Националния оперативен щаб. На тяхна база свои заповеди издават кметовете на общини и началникът на РУО Силистра, за да бъдат изпълнени мерките по места.

Д-р Теодора Начева - директор на РЗИ Силистра, докладва за обстановката в момента в областта: към 9 март под наблюдение общо са поставени 32 лица, пристигнали от Китай (1), Тайланд (2) и Италия (29). За 15 от тях карантинният период е изтекъл, а останалите са в режим на дистанционно наблюдение от страна на личните лекари и РЗИ в Силистра. На практика лицата са в домашна карантина и не е необходимо при отсъствие на симптоматика лично да търсят личния лекар или друг медицински специалист за медицинска помощ.

Едва при симптоми на дихателна инфекция, чрез личния лекар се организира транспортирането до инфекциозно отделение на МБАЛ-Силистра, със специален транспорт на Център за спешна медицинска помощ. Със Заповед № РД-01-107/04.03.2020 г. на Министъра на здравеопазването под домашна карантина ще бъдат и граждани, завърнали се от Южна Корея и Иран, каквито засега не са съобщени. РЗИ издирва фирми от областта, които работят с партньори от Италия, за да бъде извършена проверка за режим на контакти и ползване на лични предпазни средства, с цел допълнителни превантивни мерки и препоръки към ръководствата им за правилна организация за безопасна работа.

Обявената грипна епидемия, включваща и ваканция на учениците остава актуална до 11 март 2020 г., като ден преди това ще стане ясно дали ще има продължение. Уточнено е, че е възможно родителите да спират по свое желание децата си да посещават детските градини, без да представят болнични листове. В момента има ръст на респираторните заболявания, но стойностите не са епидемични.

Препоръката е всеки да осъзнава своето състояние и произтичащата от това лична отговорност, спазвайки хигиенните мерки, като при необходимост да информира личния си лекар и евентуално да запазва домашна изолация.

По информация от РУО на МОН - отменени са всички мероприятия с участието на ученици и учители, включително и в шест от училищата в областта, работещи по международни проекти. Отложени са плановите проверки по различни въпроси в училищата и в извънучилищните звена. Препоръчва се да бъде сведено до минимум посещаването на институциите - сред тях и учебните заведения.

В МБАЛ Силистра е направена организация при възникване на случаи да се използва Инфекциозно отделение (самостоятелен павилион с 15 легла и възможност да се разширят до 25). Допълнителна леглова база може да се осигури чрез Кожно-венерологично отделение, което не функционира от половин година и e в непосредствена близост, както и има пълна самостоятелност осигуряваща добра изолация. Споделена бе тревога във връзка с желанието на гражданите масово да посещават своите близки в различните отделения, ползвайки претекста за носене на храна.

Пред участващите в заседанието бе поставен въпросът за необходимостта от предпазни средства (маски, облекла, ръкавици, очила) за личните лекари и за работещите в трите болници в област Силистра. Събраната информация за необходимия за един месец брой за всеки от тези артикули ще бъде представена като искане пред Националния оперативен щаб.

Продължава превантивната дейност на ГКПП Силистра, който не е сред 7-те пункта в страна с постоянен медицински контрол, но има създадена добра координация между РЗИ Силистра и ГКПП Силистра, вкл. и с РДГП Русе. За влизащите от Италия, Иран, Южна Корея и Китай са предоставени анкетни карти и листовки с указания на български и английски. Директорът на РЗИ Силистра е в денонощна връзка с дежурните екипи и с ръководството на ГКПП Силистра за консултации и указания.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари