ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ В ТУТРАКАН: Институциите отсъстват от държавата, управлението е в ръцете на един човек

ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ В ТУТРАКАН: Институциите отсъстват от държавата, управлението е в ръцете на един човек

Регион: Тутракан Категория: Политика Публикувано: Прегледи: 3770
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ В ТУТРАКАН: Институциите отсъстват от държавата, управлението е в ръцете на един човек

Снимка: Калина Грънчарова

Днес Цветан ЦВЕТАНОВ, Председател на УС на Евро-атлантическия център за сигурност посети Тутракан и проведе една интересна среща с представители на бизнеса и гражданството. Той представи досегашната дейност на Центъра и бъдещите негови инициативи. Цветанов с интерес изслуша информация за различни проблеми пред местния бизнес и отговори на въпроси, от които се интересуваха присъстващите.

- Г-н Цветанов, кое е най-важното, което трябва да знаем за Евро-атлантическия център за сигурност?

- Евро-Атлантическият център за сигурност създадохме на 16 септември 2019 г. Целта е да създадем един експертен потенциал, да говорим по секторни политики, които са пряко относими към сигурността на страната, на региона, в който се намираме, и да даваме задълбочени анализи за геополитика, променящата се среда за сигурност, всичко свързано с енергийната сигурност, дезинформацията, фалшивите новини и тяхното влияние върху обществото.

Секторните политики са свързани със сигурността, екология, тероризъм, трафик на хора. Всичко това ни дава възможност на експертно ниво да чуем мнението на капацитети като проф. Румен Кънчев, проф. Евелина Келбечева като историк, изследователя и журналист Христо Христов, психолога Росен Йорданов. Отскоро част от Евро-атлантическия център като експерт е ген. Съби Събев, който развива темата, свързана с черноморския регион - диспропорциите на военно присъствие от страна на Русия и страните от НАТО и страните от черноморския регион. И с това присъствие, което прави Русия, с тази концентрация на оръжия, ограничава всякаква възможна регионална инициатива на останалите държави в черноморския регион.

Разбира се, трябва да говорим и за енергийните проекти, които страната ни трябва да реализира, но те трябва да бъдат съотносими с европейското законодателство и ние трябва да изграждаме реалната диверсификация. В тази връзка привлякохме експерти като Иван Хиновски и Христо Казанджиев, които разработиха главата, свързана с енергийната сигурност през 2019 и настоящата 2020 г.

Разбира се, че от срещите и желанието да има подобни форуми, които да организира Евро-атлантическия център за сигурност в областните центрове, мога да кажа, че тази идея се роди след първото представяне на Центъра. Да говорим за миналото, да говорим за настоящето, но да очертаем и едно по-добро бъдеще, защото винаги, когато имаш добре планирани неща, те се случват. Когато има устойчивост и ясен евроатлантически път на страната ни, това е гаранция за успех.

Чрез Евро-атлантическия център за сигурност искаме да информираме обществото за това, което държавата ни трябва да отстоява и да защитава, за да можем да си гарантираме както суверенитета, така също и националния интерес. Той може да бъде единствено защитен, когато сме част от силна и обединена Европа, когато имаме силното стратегическо партньорство със САЩ, защото знаем, че САЩ, като част от НАТО, са най-основополагащия гарант за сигурността по света.

Това, което също е изключително важно за нас е, че през тези седмици имахме възможност да комуникираме с много хора, с представители от общините. Всичките искат да се говори по темата и да се говори истината, защото в момента дезинформацията, страхът започват да витаят в областни центрове. По никакъв начин не бих искал да се връщаме в период и време, когато хората да си говорят в малък формат, да ги е страх да си споделят нещо публично, защото знаят, че могат да бъдат уволнени или могат да бъдат репресирани. Защото това, което наблюдавам в Силистренска област, е доста тревожно от гледна точка на това, че вече самите хора казват: "Искаме да чуем това, което би могло да се коментира по теми, свързани с Евро-атлантическия център за сигурност, но ние сме предупредени, че подобни срещи винаги могат да доведат неприятности, за тези, които са назначени на някои държавни или общински позиции". Ето, затова, ние смятаме, че Евро-атлантическият център за сигурност има смисъл да се чува повече. Ние знаем, че София не е България и затова Евро-атлантическият център за сигурност направи първото си събитие само преди ден в Русе, заедно с русенската общественост и лектори като проф. Келбечева, която говори за историческата памет, за паметниците, тяхното въздействие върху обществото, начина на манипулации, които могат да бъдат интерпретирани в публичното пространство. А психологът Росен Йорданов говори за въздействието на фалшивите новини върху обществените нагласи и това, което вече започва да затваря възможността да изразява своето мнение свободно. Ние искаме на тези срещи да има свободна дискусия. Вчера в Русе имаше около 7-8 човека, които взеха активно отношение по темите и аз се чувствам изключително удовлетворен, защото това е една платформа и възможност на неправителствения сектор да подпомогне и държавното управление, но да можем преди всичко да защитим гражданското общество.

- Как ще определите днешното управление на държавата?

- Можем да го определим с известни кризи, в които се влиза през определен период от време - кризата с водата в Перник, кризата с боклука, който вече е обхванал цялата страна. Коронавирусът и бежанският поток, който в момента е на външната граница на Европейския съюз, дадоха възможност да се отклоним от кризисните проблеми.

За голямо съжаление, през последните 3-4 години са се натрупали огромни проблеми и точно затова си задаваме въпроса дали административния капацитет на компетентните агенции и институции, имат способността да противодействат и да не допускат това да се случва. Защото в момента се създаде усещането, че в държавата институциите отсъстват. Институционално структурата е нарушена, защото всичко се фокусира върху един човек, който може да решава проблемите. Това не е добре за една демократична държава, която е част от силна и обединена Европа. Когато всичко отива и рефлектира върху Борисов, това означава, че всъщност останалите вече нямат способността да правят политики и да решават проблемите. Не е важно каква ще бъде наказателната политика за дадените нарушители, въпросът е какви са стъпките и мерките, за да не допуснем това да се случва. Това става с превенция и мога да се върна в период, в който бях министър на вътрешните работи. Тогава искахме превантивния ефект да бъде водещ при намаляването на жертвите по пътищата, защото най-лесно е да засилваш наказателната тежест към нарушителите, но въпросът е дали има превантивната дейност, образованието на децата, образованието на водачите, информационните кампании. И мога да кажа, че от 1000-1100 жертви годишно в периода преди да съм вътрешен министър, ние ги намалихме в края на моя мандат на 600. Това са политиките, които трябва да се правят и за мен превантивната дейност е основна и водеща.

- Как ще коментирате противопоставянето на президентската институция и изпълнителната власт?

- За мен е изключително тревожно противопоставянето, което наблюдаваме в последните месеци между Президентството и изпълнителната власт. Противопоставянето и персоналният сблъсък между президент и премиер отслабва външния глас на България във всички международни форуми, в които държавата е представлявана от премиера или президента.

Тук ще дам за пример това, което направи Евро-атлантическият център за сигурност за инициативата "Три Морета". Инициативата "Три Морета" обхваща 12 държави, които са на Балтийско, Адриатическо и Черно Море. Говорим за свързаност между Централна и Източна Европа, за да може да се изпълни вакуумът, който сега е диспропорция между свързаност дигитална, газова, транспортна, от Западна Европа и останалата част на Европа. Инициативата стартира през 2016 г. и имаше много политически послания в тази посока, как да се засили свързаността Север-Юг, и тя вече придоби друго измерение. От 2019 г. вече се говори за създаването на Инвестиционен фонд, в която всяка една държава трябва да има своята реципрочна вноска, с която ще влезе в него.

Само преди 3 седмици, на Мюнхенската конференция по сигурност, държавният секретар на САЩ - Майк Помпео, каза, че Америка ще подпомогне финансово до 1 млрд. долара тази газова свързаност. Това може да даде повече конкурентоспособност, повече стандарт и прозрачност във всяка една процедура при правенето на процедурите за свързаност. Всъщност, това е реалното противодействие на потенциални заплахи от Русия и Китай, защото за мен по-важно е да се развие тази инициатива, зад която стои Америка, отколкото инициативата 16+1, зад която стои Китай. И аз смятам, че това е гаранция за успеха и за възвръщаемостта на инвестициите, които ще бъдат направени, защото вече има интерес от инвестиционни фондове от Щатите, от Европа, от компании, от банки, което означава, че и тук президентът трябва да бъде подкрепен от изпълнителната власт.

Естонското председателство на Триморието ще бъде през м.юни и Евро-атлантическият център за сигурност направи конференция заедно с външно министерство на Естония. Тук искам специално да благодаря на президента, а така също и на министър-председателя за това, че имаше представители от двете институции.

В момента най-важното е да можем да дадем диверсификация и конкурентност на пазара за газ. Намалението на цената с 40% не е заслуга на България само, а на всички държави, които имат отношение към подобен подход, който започна Европейската комисия. Защото Европейската комисия щеше да наложи санкции срещу "Газпром" в милиарди, заради монополното присъствие на пазара за газ в Латвия, Литва, Естония, България, Унгария, Полша. "Газпром" беше задължен да направи тази отстъпка, за да бъде цената съотносима с цената, която е за Западна Европа. Но това не стана благодарение на нашето желание като държава, защото, ако сме били достатъчно силни и ако сме имали тази подкрепа от Русия, това щеше да бъде много по-рано направено. В България, не зная защо, всеки започна да говори: "Ето, точно на 3 март Русия обяви, че ни намалява цената на газта". Всъщност, това е решение на "Газпром" заради санкцията, която ще бъде наложена от Европейската комисия за милиарди евро, които "Газпром" трябваше да плати за господстващото си монополно поведение. Това, че за България намалението е 40%, никой не си зададе въпроса - защо България е плащала тази висока цена толкова години и защо сега се случва това. Което означава, че евроатлантическият път е без алтернатива и единствената защита на националните интереси. Постигането на конкурентоспособност и на единен пазар, в който ние да участваме, това е само когато сме част от силна обединена Европа и имаме партньор Америка. Не говорим, че трябва да бъдем в конфронтация с Русия, но искаме да има пазарен принцип, диверсификация и възможност за допълнителни източници на енергийни ресурси към страните от Източна и Централна Европа.

- Прави ли Ви впечатление, че виновни за различните ситуации, които се случиха напоследък в държава са все министри или държавни служители от коалиционния партньор на управляващите?

- Аз не бих искал да правя разграничаване между един от двата коалиционни партньори, защото управлението е отговорност на всички тези, които са приели и са се съгласили да участват заедно в един управленски мандат. Има си управленска програма, въпросът е дали тя се изпълнява по начина, по който е била декларирана в тогавашния момент. Защото аз не знам на коалиционен съвет, на който и аз съм присъствал, да се е говорило, че трябва да се въведе по този начин Наредба 18, с трикратно отлагане на въвеждането й, която създаде едно усещане за невъзможност средният и малкият бизнес да може да оцелее. Когато искаш да правиш политики, ти трябва да си в диалог с всички, които трябва да изпълняват тези законодателни разпоредби. В тази посока смятам, че в много от случаите е нарушена комуникацията. Смятам, че това, което трябва да се направи, е колкото е възможно повече да се върнем към декларираното в началото на управленския мандат.

- Свързват името Ви с нов политически проект.

- Създава се едно такова усещане, но аз мога да кажа, че в момента цялата ми енергия е насочена към срещите, които провежда Евро-атлантическият център за сигурност в страната, на които отговаряме на присъстващите за всичко, което те имат като комуникация към Центъра. Идеята е да направим срещи в областните центрове.

Що се отнася до политически проект, аз смятам, че това, което имам като отзиви от срещите, които провеждам, почти навсякъде се поставя темата от необходимостта от нов политически проект. Защото в момента център-дясно политическото пространство не се чувства представено. Те смятат, че гласуват по начин, по който да не се допусне връщането на БСП на власт, но не, затова че се предлагат добрите решения на сложните въпроси и политиките, които трябва да се правят. И може би от тази гледна точка се създаде едно такова усещане за нов политически проект. Времето ще покаже какво ще се случи, но в момента концентрацията ми е върху това как и по какъв начин можем да създадем условия за нормална дискусия със свободно мислещи хора по евроатлантически теми и секторни политики, които имат съотносимост към сигурността и да може да бъде чуван силния евроатлантически глас на неправителствения сектор, който да подпомага и да допринася за по-доброто управление и в изпълнителната власт. След около месец и половина ще представим Годишника на Евроатлантическия център за сигурност. Той ще бъде изключително интересен, много съдържателен и аз съм убеден, че той ще допринесе за информираността на обществото, той ще бъде достъпен за всеки интересуващ се на сайта на Центъра - www. easecurity.org. Годишникът ще изпратим до всички Университети в страната, където се изучават Международни отношения и Политология. Акцентите в него са Русия-САЩ, САЩ-Китай, Близкия изток и това, което се случва в нашия регион. С доклада, написан от експерти за Черноморския регион, може да се информира обществото и да се противодейства на хибридните атаки. Защото тези материали са подготвени от ген.Съби Събев, от проф.Румен Кънчев - хора с тежест и компетентно експертно мнение. Когато говорим за енергийните проекти, за Турски поток, за диверсификация, за АЕЦ "Белене" добре е да чуем ядрените експерти и експертите в енергетиката като Христо Казанджиев и Иван Хиновски. Точно затова ние създаваме този капацитет, който може да бъде полезен за информираността на обществото и по този начин да противодействаме на фалшивите новини, защото медийната среда е доста сложна.

Нека да не се поддаваме на емоцията, нека да не се поддаваме на страха, а да мислим като част от силна обединена Европа, в чиито регионални инициативи България е ключов партньор.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right