Акция на КАТ вдигна приходите на пунктове за узаконяване на газови уредби

Акция на КАТ вдигна приходите на пунктове за узаконяване на газови уредби

Регион: България Категория: Анализи Публикувано: Прегледи: 3411
Акция на КАТ вдигна приходите на пунктове за узаконяване на газови уредби

Изискването е въведено от 1 септември 2014 г., контрол за изпълнението му досега не е извършван.

Мащабна акция на Пътната полиция вдига приходите на 156-те контролно-технически пункта (КТП) в страната, получили до 18 февруари 2020 г. разрешение от ИА "Автомобилна администрация" за извършване на проверки на автомобилни газови уредби (АГУ), научи Economic.bg. Цените за проверката и издаването на сертификат на монтирана АГУ на различните пунктове са различни - започват от 30 и стигат до 80 лева, а подлежащите на узаконяване газови уредби са над сто хиляди.

Така че 156-те КТП-та са претоварени с работа, а тарифите на тези, които бяха 30-40 лв., тръгнаха нагоре. Въпреки това регистрацията е много по-изгодна, тъй като според чл. 179, aл. 1 т.3 от Закона за движение по пътищата "собственик или длъжностно лице, което допуска в движението по пътищата пътно превозно средство, чиято конструкция е изменена без съответното за това разрешение", се наказват c глоба от 150 лв.

За какво точно става въпрос?

Според Наредба Н-3 от 18 февруари 2013 г. за изменение на конструкцията на регистрираните пътни превозни средства (ППС), след монтирането на уредба, която позволява на двигателя да използва като гориво пропан-бутан или метан, автомобилът подлежи на проверка за съответствие с техническите изисквания. Съгласно чл. 20, ал. 1 на наредбата тези технически изисквания към допълнително монтираните в автомобилите газови уредби са записани в Правило №67 и Правило №110 на Икономическата комисия за Европа на ООН (ИКЕ на ООН). За да бъде извършена тази проверка обаче, газовите сервизи, извършили допълнителното монтиране на АГУ, издават протокол за монтирането на уредбата в два екземпляра - единият е за собственика на колата, а другият - за техника, извършил монтажа.

Съгласно чл. 29 от Наредба Н-32 за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на ППС (в сила от 01.09.2014 г.) автомобилите с допълнително монтирани АГУ подлежат на "първоначална проверка за установяване на съответствието им с изискванията по чл. 20 на Наредба Н-3 преди първия периодичен преглед" след извършването на монтажа на уредбата.

Освен това, според ал. 4 на същия чл.20 "Първоначална проверка за установяване на съответствието ... се извършва и когато при периодичния преглед на ППС се установи несъответствие между данните на монтираната от производителя табелка на резервоара" от АГУ "и данните, вписани в информационната система при предишен периодичен преглед на същото ППС".

Важното е водачите да знаят, че, според чл. 30 от наредбата, при първоначалната проверка на допълнително монтираната АГУ в КТП задължително се представя и протоколът за монтиране на уредбата.

Съгласно Наредба I-45 за регистриране на МПС промяната на данните за вида на горивото в свидетелството за регистрация се заявява от собственика на автомобила в КАТ при извършване на първата промяна в регистрацията, настъпила след монтирането на АГУ, но не по-късно от 3 години от първоначалната проверка по реда на Наредба Н-32".

Важно е да се знае и че изискването се отнася само за автомобили с допълнително монтирани АГУ след 1 март 2013 г.

Без контрол досега

Въпреки че изискването за узаконяване на допълнително монтираните АГУ и за промяна на регистрацията им е влязло в сила от 1 септември 2014 г., оказва се, че регистрираните в КАТ промени в горивните уредби са малко повече от 25 хиляди. Колко са всичките автомобили с допълнително монтирани АГУ у нас никой не знае, но, според експерти, регистрираните в КАТ изменения едва ли са повече от 10% от всички подлежащи на узаконяване. Според инженери узаконяването на допълнително монтираните АГУ няма никакво отношение към безопасната им експлоатация - става въпрос само за отговаряне на международни изисквания, и разбира се, за събиране на допълнителни средства от собствениците им.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right