Д-р Даниела Костадинова: Не е въпрос на лично отношение и незачитане труда на санитарите, а на сметки

Д-р Даниела Костадинова: Не е въпрос на лично отношение и незачитане труда на санитарите, а на сметки

Регион: Силистра Категория: Интервюта, Общество Публикувано: Прегледи: 980
Д-р Даниела Костадинова: Не е въпрос на лично отношение и незачитане труда на санитарите, а на сметки

- Как се стигна санитарите да бъдат три години на това заплащане?

- Заради дефицита на лекари и сестри и заради това ежегодно увеличение на минималната работна заплата, без никакво съобразяване с възможностите на работодателя. Просто Министерски съвет го решава и го прави. Нали разбирате, че тогава разликата между санитаря и сестрата или я няма или става 10-20 лева, което съответно води до напускане на сестри.

- Относно работната срещата със санитарите и предложението?

- Опитах се да обясня с много цифри и с много думи, че това е въпрос на сметки. Не е въпрос на лично отношение и незачитане на техния труд. Могат да решат да протестират, могат много неща да решат, но не може да увеличаваме заплати, а след един месец да не можем да ги дадем въобще. Ниски или високи, в края на краищата наистина е въпрос на сметки.

- Какво мислите за изказването на Кмета за одит на болницата?

- Ако това е казано с някаква предумисъл, господин кмета да обясни какво е искал да каже. Всеки ден имаме някакви одити. Болниците са толкова проверявани през последните години, колкото нито една институция. Така че ние и в момента имаме от АДФИ, икономическа полиция минаха, министерството минаха, изпълнителна агенция медицински надзор, здравната каса, който се сетите.

- Къде е проблема в лошото финансово състояние на болницата?

- Това е много дълга тема. Първо години наред, и лошото състояние на болницата не е само на нашата болница. Забележете общинските болници и областните болници как вървят една след друга в изпадане в кризисни ситуации. Това е години наред недофинансиране на нашата система. Много пъти го казахме. 10-12 години не бяха пипнати със стотинки цените на клиничните пътеки. Вие преди 12 години същия ток ли плащахте, вода? И т.н... А ние плащаме всичко това и ни се качват разходите, а цените на пътеките останаха определени отпреди 10 години. Ето ви едната пропаст. Втората пропаст - приемаме спешно болни, лекуваме ги, имаме надлимитна дейност, касата не я заплаща. Имаме такива 300 хил. лева неплатени, които ние сме ги изхарчили.

В крайна сметка ето каква излезе сметката между протестиращите санитари и ръководството : Протестиращите санитари приеха предложението на директора на МБАЛ - Силистра, скрепено с писмено споразумение - от януари месец до края на март да бъдат записани в трудовите договори възнаграждения от 535 лв., със седем часов работен ден, а от първи април с осем часов работен ден и 610 лв. работна заплата, като бъдат освободени 17 души в пенсионна възраст.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари