Ефективна присъда за шофьор, причинил ПТП, вседствие на което почива брат му

Ефективна присъда за шофьор, причинил ПТП, вседствие на което почива брат му

Регион: Главиница Категория: Крими Публикувано: Прегледи: 5839
Ефективна присъда за шофьор, причинил ПТП, вседствие на което почива брат му

Снимката е илюстративна!

Окръжен съд - Силистра призна за виновен 28-годишният Алтанай И. от село Зафирово, Силистренска област, за това, че като неправоспособен водач е причинил пътно-транспортно произшествие /ПТП/, в следствие на което е загинал 32 годишният му брат Алкин И.

На 11.12.2018 година двамата братя Алтанай И. и Алкин И., заедно с Росен К. са пътували в лек автомобил, управляван от подсъдимият Алтанай И.

Шофирайки в мъгла и мокра настилка, преди село Коларово, на влизане в ляв вътрешен завой, водачът е загубил управлението на автомобила и е пресякъл лявата лента за насрещно движение. В резултат на това автомобилът се е ударил в предпазната мантинела, преобърнал се е в канавка, и е преустановил движението си извън пътното платно. Водачът Алтанай И. и Росен К. са получили наранявания, без опасност за живота, а Алкин И. е изпаднал в кома, и по-късно е починал в болница.

Подсъдимият не е осъждан, а в деня на произшествието не е шофирал след употреба на алкохол, наркотици или други упойващи вещества.

В нарушение на Закона за движение по пътищата, без да има нужната правоспособност, водачът Алтанай И. не е контролирал непрекъснато управляваното от него моторно превозно средство, допускайки ПТП, вследствие на което по непредпазливост е причинил смъртта на брат си Алкин И.

Съдът е уважил искането на подсъдимият и на страните, делото да бъде разгледано по реда на съкратено съдебно следствие.

Държавното обвинение - Окръжна прокуратура-Силистра поддържа обвинението съгласно внесения обвинителен акт и пледира налагане на наказание по вид "лишаване от свобода" в размер над минималния, което да се намали с до една трета, съобразно разпоредбите на съкратеното съдебно следствие.

Законните наследници на починалият Алкин И. не са поискали да бъдат конституирани като частни обвинители предвид близката им родствена връзка с подсъдимият и тежката семейна драма, която преживяват.

Алтанай И. е признал изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се е признал за виновен, изразявайки съжаление за станалото.

Тъй като производството по делото е по реда на съкратено съдебно следствие, при постановяване на осъдителна присъда, съдът задължително намалява наказанието, което е наложил с една трета.

Спазвайки тази разпоредба, Окръжен съд - Силистра наложи на подсъдимият Алтанай И. наказание "лишаване от свобода" за срок от шест години, което намалено с една трета остава "лишаване от свобода за срок от четири години" при първоначален общ режим на изтърпяване.

Осъденият трябва да заплати и разходи по делото общо в размер на 1566.74 лева.

Присъдата на Окръжен съд подлежи на обжалване или протест пред Варненски апелативен съд.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right