Отново висока раждаемост регистрира Родилното отделение в Тутракан

Отново висока раждаемост регистрира Родилното отделение в Тутракан

Регион: Тутракан Категория: Анализи Публикувано: Прегледи: 4545
Отново висока раждаемост регистрира Родилното отделение в Тутракан

Момичета са първото родено бебе за 2020 г. и последното за 2019 г. в АГ-отделение на МБАЛ-Тутракан. На 2 януари в 17:50 ч., 33-годишната русенка Калина Бойкова Никифорова - Илиева роди второто си дете - Ивет, с размери 2, 420 кг/45 см. Екипът, провел раждането чрез секцио е д-р Любомир Бойчев, д-р Николай Костадинов, м.с. Димитрина Неделчева и ак.Цветелина Красимирова.

Първото дете на Калина е момченце - Давид, който вече е на 3 години, роден също в Тутракан. "Откакто имаме първото си дете, видяхме колко прекрасно и колко още по-хубаво ще стане, ако имаме и второ дете. Това е първата причина. А втората, за която повечето хора трябва да се замислят, е, че аз съм на 33 г., а мъжът ми е на 39 г., и е хубаво това първо дете да има един другар за цял живот, понеже ние ще остареем след време. Избрах отново да родя тук, защото съм доволна от първото раждане при д-р Любомир Бойчев. Доволна съм от всичко тук - и от болницата, и от Медицинския център, и от грижите до момента" - това сподели Калина за "Тутракански глас".

Последното бебе за 2019 г. е тутраканче - момиченце родено на 30 декември в 10:35 ч. с размери 3,250 кг/50 см. от Людмила Коваленко - Недева. И при неговото раждане е приложено секцио от екип д-р Деян Малчев, д-р Павел Ангелов, м.с.Галя Николова и ак.Цветелина Красимирова.

Д-р Любомир Бойчев е началник на "Акушеро-гинекологично отделение". Това е отделението, за което тутраканци са категорични, че е "лицето" на болницата. От д-р Бойчев ще разберем каква бе 2019 г. за това отделение:

- Традиционно силна година. Имаше много, много интензивна работа и в родилните зали, и в операционните зали, и в гинекологичната структура. Кипеше труд.

Отделението е окомплектовано откъм медицински кадри. В момента сме 5 акушер-гинеколози, от които 4-ма - със специалност. Предстои и петият колега да вземе специалност. Така че - нямаме проблеми със структурата, която сме изградили. Те се справят великолепно! Наши кадри са, които ние обучихме. Аз съм изключително щастлив, че имаме такъв хубав отбор.

image

Д-р Черноокова е също в нашия отбор. Това е един великолепен неонатолог, който имахме щастието да привлечем при нас и толкова дълги години да работим с нея. Мисля, че отборът ни е страхотен. Опитваме се да дадем най-доброто от себе си, за да помогнем на тези, които имат нужда и са решили да бъдат при нас.

По отношение на акушерките, много пъти съм казвал - както навсякъде в България - има дефицит. Две млади момичета вече работят интензивно като акушерки при нас. Те са местни кадри и се справят великолепно за стажа, който вече имат. Търсим още акушерки, разбира се. В момента в отделението работят 10 акушерки. Имаме и още 4 сестри, които работят в "Гинекология". Целият екип е от 30 души.

- Да обърнем по-голямо внимание на "Родилно отделение", защото в началото на всяка година се интересуваме много колко са родените деца, колко са близнаците, ако има такива... Аз знам, че в предишни години имахме и тризнаци.

- Тризнаци тази година сме нямали, но имахме 13 двойки близнаци. По-висок е процентът на близнаците при нас, понеже знаете, че чрез Ин витро центъра има по-висока честота на близнаци. Родиха се 484 бебета. Тази година ражданията са със 7 повече от миналата година. Те винаги гравитират около цифрата 500. Вече може би за 3-та или 4-та година при нас се случват най-много раждания в Силистренска област. Винаги притеснителен стои високият процент на цезарови сечения, който в цялата страна започна да се покачва. При нас специално той достигна 50-52%, но има и известно оправдание, защото много от родилките са забременели в по-късна възраст, с асистирана репродукция са, имат продължаващи заболявания и затова нещата са малко по-комплицирани. Недоносеността е около 9% при нас.

Ние продължаваме да инвестираме. Знаете, че всичко е оборудвано по проект. Изключително съвременно е. Тази година имахме щастието да направим страхотен ремонт и в "Гинекология", където условията се подобриха значително. Така че, подхождаме към новата година с умерен оптимизъм, защото все пак има трудности в България. Смятам, че от нас зависи да я напълним със съдържание. Да са чисти помислите, нещата да вървят коректно, да положим добър труд, за да можем да бъдем полезни на хората, които имат нужда от нас.

Статистиката за миналата година за Родилния сектор на АГ-отделение сочи, че са родени 484 бебета от 471 раждания. От тях 261 са момчета, а 223 - момичета.

13 са двойките близнаци. Нормалните раждания са 180, а тези чрез секцио - 277.

56 са новородените от гр.Тутракан, 82 - от селата в община Тутракан и 56 - от община Главиница.

И задължително ще отбележим, че в АГ-отделение на МБАЛ-Тутракан раждат жени от цяла България, защото тук работят най-добрите акушер-гинеколози - д-р Любомир Бойчев - началник на отделението, д-р Богомил Бойчев, д-р Деян Малчев, д-р Павел Ангелов, д-р Николай Костадинов!

Годишната статистика сочи още, че в трите АГ-отделения в Силистренско са родени 983 бебета. Освен 484 в Тутракан, 348 в силистренската болница и 151 деца в дуловската.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари