Веселин Суров: "Човек трябва да спортува, защото трябва да живее!" (ИНТЕРВЮ)

Веселин Суров: "Човек трябва да спортува, защото трябва да живее!" (ИНТЕРВЮ)

Регион: Силистра Категория: Интервюта,Спорт Публикувано: Прегледи: 3201
Веселин Суров: "Човек трябва да спортува, защото трябва да живее!" (ИНТЕРВЮ)

В петък, 13 декември община Силистра ще отличи 10-те най-добри спортисти на спортно училище "Дръстър" Силистра. Инициативата, която е от празничния културен календар за декември месец на община Силистра ще се състои от 14 часа в художествената галерия.

Единственото спортно училище на територията на областта се отличава с отличната спортна подготовка, която дава на учениците. Разбира се учебния материал също се усвоява лесно от възпитаниците на престижното училище. Гордост за учебното заведение са многобройните награди от национални и международни конкурси. Защо спортът е важен за нашето физическо и психическо здраве и с какво спортно училище "Дръстър" се отличава от другите училища ще разберем от интервюто ни с Веселин Суров, директор на училището.

- Г-н Суров какво предстои в петък, 13 декември?

- Награждаваме традиционно 10-те най-добри спортисти, които са избрани от треньорския състав от преподавателите по специализирана подготовка. Имаме плувци, имаме футболисти, но преобладават най-много стрелците, джудо, самбо и един представител от футбол. Знаем си децата, кои най-много се трудят и са допринесли за имиджа на училището. Бях решил да събера колектива в петък, за да дадем наградите за най-добър треньор, но го отложих, защото внезапно почина нашия колега Любо Николов, треньор по борба и преподавател по методика на спорта, биомеханика, биохимия. Ще бъдем огорчени на този празник, знаем, че кой каквото е направил се запомня. Животът продължава....

- Кои видове спорт предлага училище "Дръстър"?

- Имаме 8 паралелки от 5 до 12 клас. Спортовете са плуване, лека атлетика, борба - свободен стил, самбо, джудо, футбол, стрелба с пистолет, стрелба с пушка.

- Относно пълняемостта на паралелките изпитвате ли известни затруднения?

- В 7-ми клас имаме най-много ученици - 29, в 5-ти клас са най-малко - 15. Не можахме да осъществим прием, може би по наши причини, защото все пак училището трябваше малко да се преструктурира. Да приемаме спортисти, а не само бройки. Системата е такава, ние трябва на всички деца да им дадем достъп да учат. При нас най-интересното е, че учениците учат и спортуват. Всеки родител си мечтае, детето му да може да ходи на училище, да му се преподава всичко и да имат време и за спорт. Такъв подарък, ако има в някоя западна държава, да му гледат детето цял ден, да го образоват, да е здраво детето....Все още не можем да го разберем в нашия малък град, че това е голяма привилегия и предимство. Липсват ни някои неща като хранене. Имаме на 30% хранене в съседни заведения, само за спортисти. Най-голям интерес от страна на учениците е плуването. Имам доста деца увредени, а плуването е път към доброто здраве и изправителна гимнастика. Особено в зимните месеци, когато футбол тренират на открито, сега чакаме българският футболен съюз да построи игрището, което благодарение на общината, на кмета д-р Юлиян Найденов, на общинския съвет по програма ще построят едно модерно игрище, което също ще бъде привлекателно.

- Община Силистра изцяло ви съдейства?

- Да! Регионалното управление на образованието, също. Всички се грижат, всеки колкото може. Никой не ни е отхвърлил, никой не ни е зарязал. Променихме облика на училището с дарители. Спонсорите Йордан Радулов, фирма "Практик", кой по 200, кой по 300 лв., климатици, "Аква лайф" - ламинат. Българо-американското училище много ни съдейства, като ни подари близо 40 компютъра, интерактивни дъски, проектори. Доволен съм от целия колектив, всички се включват активно в модернизирането на училището. Иновативно училище сме при това единственото спортно училище.

- Учителският колектив има ли проблеми?

- Нямаме много млади преподаватели. Много деца се прехвърлиха от други училища. Стараят се учителите.

- Спортът ли е приоритет на учебното заведение?

- Всеки преподавател набляга на неговата специалност. Треньорите на спорта, учителите пишат им двойки, карат им се, домашни имат. Искам да премахна мисленето, че спортистите не учат. Аз също бях спортист и пълен отличник. Две висши образования имат, сега пиша и докторат. Един ограничен спортист, не е добър спортист. И в България вече няма такива спортисти, които да не са интелигентни и образовани. Правим го за нацията и обществото.

- Безспорно спортът е жизнено важен за човешкия организъм. Защо трябва да спортуваме всекидневно?

- "Човек се ражда и с първата крачка става роб на нещо", казва Гьоте. Човек, когато се движи се усъвършенства. Човек трябва да спортува, защото трябва да живее! Сортът е една социална дейност. Сърцето изисква да се прави оборот, ударен обем от 24 часа. Трябва постоянно да спортува, да се тонизира. Така ставаме по-красиви, за това е и спорта! Здрав дух в здраво тяло! Живял съм и в Европа много години, там спортът на мода и е нещо жизнено необходимо. Първо те питат какво спортуваш и какво учиш. Не мога да си обясня, какво значи учениците да стоят в кафенетата и да пушат цигари, да си играят на телефона. Тук поне им отнемаме по 4 часа на ден. Хигиенни навици, събличане, обличане. Две бани има в училището, за джудо, за борба, за футбол.

- Каква календарна година ще изпратите?

- Почти привършиха състезанията. Много съм доволен от 2019 година. Самият факт, че ние сме иновативно училище. Имаме срещи с други градове и училища, учителите се образоват. Мечтаех си да направя игрището, да сменя интериора на училището го реализирах. Има още някоя стая да подменя с ламинат. Имаше една празна стая, г-н Радулов от "Елика Елеватор" помогна с 3500 лв и направихме ламинат.

- Не само по Коледа стават чудеса....

- През цялата година стават! Има добри хора, които помагат! Аз съм доволен! Кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов винаги с удоволствие се обръща към нас. Започнахме и да правим стандартни обучения на учителите в нашето училище. Създаваме комфорт. Не сме имали проект, както в други училища по 2,3, 5 млн.лева от регионалното министерство. Доволен съм от себе си, че започна да се говори с хубаво за училището! Чувам хората говорят. Не съм търсил никакви дивиденти. Доволен съм, че хората вече ни уважават! Ходихме в Македония. Няма деца в Силистра....Има една такава останала традиция, че при нас не се учи. Имаме допълнителни предмети - професионална подготовка, и то теоретическа, не само практическа. Това са биохимия, физиология, теория и методика на спорта, теория и методика на физическото възпитание, спортна медицина, спортна травматология. Програма, утвърдена от министерството на спорта и образованието. Получава се добра професия - помощник-треньор. Със закона за спорта, който се прие януари месец, това е нещо уникално. Можеш да започнеш работа веднага. Дали тенис, дали плуване. Хората, които нямат такова образование, нямат право да работят в басейн и да вземат пари. Всичко вече се регламентира!

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right