ОБНОВЕНА: Георги Марков съди бившия евродепутат Момчил Неков заради непозволено използване на негова снимка

ОБНОВЕНА: Георги Марков съди бившия евродепутат Момчил Неков заради непозволено използване на негова снимка

Регион: Силистра Категория: Крими,Политика Публикувано: Прегледи: 12610
ОБНОВЕНА: Георги Марков съди бившия евродепутат Момчил Неков заради непозволено използване на негова снимка

На снимката: Марков държи оригиналното произведение

За неправомерно използване на фотография на Георги Марков в билбордове на бившия евродепутат Момчил Неков, известен с прозвището "Любимец 15/15", са сезирани прокуратурата и Окръжен съд Силистра. Това обявиха на пресконференция в БТА авторът на използваната фотография Георги Марков и адвокатът му Емил Георгиев. Поради отказ от страна на кандидата за кмет на Силистра Момлич Неков въпросът да бъде уреден със заплащане на авторски права и споразумение, фотографът сезирал правораздавателните органи, обясни адвокат Георгиев и показа фотографията като оригинал и като фон на фигурата на Неков в негов билборд.

image

"Заснети са останки от римската крепост на град Силистра - нещо, което се възприема като символ на град Силистра, след като се използва от политически кандидати", поясни авторът.

image

"Фактът, че към фотографията има интерес да бъде използвана в нечия кампания, е достатъчна оценка за нейната художествена и авторска стойност", коментира адв. Георгиев и изтъкна, че в случая са на лице не само имуществени, но и неимуществени вреди. По думите му, размерът на обeзщетението е типичният за такива случаи и е съобразен със съпоставими случаи и вече влезли в сила съдебни решения. "Възможно е прекият извършител да не е Неков", отбеляза адвокатът. "Ние твърдим, че снимката е използвана в неговата кампания. Той ще има възможност да обясни и даде отговор пред съответните органи по искова молба", каза той и добави, че Законът за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) дава възможност съдът да задължи Неков да даде тази информация. "Ако прекият извършител е друго лице, Неков ще може да свали отправеното обвинение от раменете си и да го прехвърли на онзи, който го е извършил", добави адвокатът.

Снимка: Ива Иванова / Actualno.com

Снимка: Ива Иванова / Actualno.com

"Сумата на иска е 4-цифрена, тъй като са на лице 9 използвания на 9 билборда в Силистра - 4 двулицеви и 1 еднолицев, а ЗАПСП дава възможност на автора да търси обезщетение за всяко отделно използване на негово произведение", посочи още Георгиев. Той поясни, че оценката идва от друго използване на същата фотография в предизборната кампания. "Друг кандидат от друга партия също е използвал тази снимка, но преговорите с него доведоха до уреждане на правата. Сумата, която беше поискана от Неков, съобразно броя на използванията отговаря на сумата, поискана и получена от другия кандидат, съобразно неговият брой използвания", посочи адвокатът.

Снимка: Ива Иванова / Actualno.com

Снимка: Ива Иванова / Actualno.com

Авторът има право да определя и да забранява използването на негови произведения, подчерта адвокат Георгиев и припомни, че според чл. 172 а от НК нарушения срещу авторското право представляват нарушения от общ характер. "Редно е, когато имаме това законодателство, то да бъде прилагано", подчерта той. "Марков е автор, има неправомерно използване. От Окръжния съд в Силистра очакваме на базата на поднесените доказателства да излезе със справедливо решение, с което да утвърди правото на авторите да разполагат със своите произведения и да получават дължимото им възнаграждение и посочване на авторството", добави Георгиев.

"Ако се установи престъпление от общ характер, може да се влезе в затвор до 6 години", съобщи още адв. Георгиев. "Доста стряскаща е нормата от НК, но такова нещо няма да се случи на човек с чисто съдебно минало", коментира адвокатът и добави, че самият размер на наказанието по НК идва да покаже отношението, което законодателят отдава за подобно посегателство.

Снимка: Ива Иванова / Actualno.com

Снимка: Ива Иванова / Actualno.com

Авторът и адвокатът му обясниха, че дават гласност на случая след приключването на изборите, за да не дават повод на Неков да ги упреква, че вредят на кампанията му и обещаха нова пресконференция след като излезе резултата от съдебното производство.

Георги Марков отбеляза, че освен фотограф, е и издател на две медии в Сиистра - Порталът на Силистра, в която има секция "ИсторияЮ и където била поместена снимката, а другият е регионален вестник. Като издател давал гласност на проблемите на хората и това е причината да бъде дадена гласност и на този неприключил съдебен спор, обясни още той и подчерта: "Неков е публично лице и политиците трябва да бъдат положителен пример в обществото".

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right