Модерни като технология и дизайн къщи по немски модел навлизат в България и в Силистра

Модерни като технология и дизайн къщи по немски модел навлизат в България и в Силистра

Регион: Силистра Категория: Общество, Технологии Публикувано: Прегледи: 4250
Модерни като технология и дизайн къщи по немски модел навлизат в България и в Силистра

Огнян Огнянов, управител на ЕВРО ДОМ ДИЗАЙН ЕООД

Строителството е един от браншовете, по състоянието на което се съди за развитието на всяка развита страна. В същото време то е и постоянно променяща се съставка в икономиката на държавите, тъй като съчетава съвременни технологии и партньорства между производители от различни сфери. В изграждането на модерни жилищни сгради навлизат много нови моменти, които науката е изобретила, а практиката е въвела в действие, правейки крайния резултат по-ефективен, по-ефектен, а и по-евтин.

"Ние сме динамична, бързо развиваща се фирма на пазара на сглобяеми ниско енергийни къщи с метална конструкция, а нашите специалисти са с дългогодишен опит в строителството по немски стандарти и техники в името на перфектно изграден дом", заявяват от ЕВРО ДОМ ДИЗАЙН ЕООД, един от първопроходците в България, вкл. и в Крайдунавска Добруджа, на т.нар. бърз градеж и монтаж на къщи по немска технология и без мокър процес.

За възможностите на дружеството разговаряме с Огнян Огнянов, управител на ЕВРО ДОМ ДИЗАЙН.

- Г-н Огнянов Вие сте нова за силистренския пазар икономическа структура, какво трябва да знаем като начало за Вас?

- Нашата фирма работи от 2006 г. в строителния бранш, предимно на етапа на довършителните работи. След кризата през 2009 г., когато първо той пропадна, а впоследствие и всичко останало по веригата, се наложи да променим подхода и начина си на работа. През 2013-2014 г. бяхме в Германия, където и досега наблюдаваме мащабно строителство с високи цени - бум, какъвто имаше и в България, но до преди десетина години. Там нашите екипи се запознаха с т.нар. сглобяеми къщи, които нямат нищо общо с познатите ни "тип фургони", които са временни постройки, а не къщи.

При германците е станала модерна металната конструкция, каквато на практика е и известната по цял свят Айфелова кула в Париж, извисяваща се непокътната от 1887 г. и 130 години по-късно моделът, по който е изградена, е така популярен от 2010 г. насам, но вече в жилищното строителство, защото предимствата са: бързо, евтино, сигурно. Междувременно, добре е да се знае, във Франция забраниха със закон монолитното жилищно строителство.

- Кое определя сигурността на този вид къщи?

- Конструкцията на сградата е предвидена да се изгради от метални колони и греди, и дървена покривна конструкция, върху предварително изграден стоманобетонен фундамент, в който ще бъдат предварително заложени и ВиК и Ел комуникациите. Покривът е предвиден да се изгради с дървена конструкция, стъпваща върху металните греди. Проектиран е четирискатен с наклон 17%, покрит с керемиди тип Брамак.

Отвън фасадната метална конструкция е облечена с един пласт магнезиева плоскост (нов на пазара лек и здрав материал, обиращ при трусове вибрациите) с дебелина 9 мм, върху нея ще се лепи топлоизолация от 10 см. EPS, която ще се шпаклова с мрежа. По този начин стените стават здрави и непоклатими.

Върху фино шпаклованата повърхност ще се положи минерална мазилка в цветови комбинации съгласувани с проектанта. За цокъл е предвиден камък или гранитогрес, в зависимост от предпочитанията на клиента. Допълнително обогатяване на фасадата е постигнато с използването на камък/ гранитогрес за обличане на ъглите на къщата под формата на пиластри. Дограмата е PVC остъклена с двукатен стъклопакет, в цвят съчетан с избраният цвят за мазилка. Около сградата ще се направи водоплътен тротоар с настилка по избор на клиента.

- Защо са предпочетени металните конструкции?

- По различни причини. Реално този модел на градеж се извършва без мокър процес - единственият при създаване на фундамента, върху който се поставя конструкцията, преди да започне нейното "обличане", което може да бъде извършено и в зимен период.

- Как стои въпросът с архитектурния проект и по отношение на разрешителния режим за строителство и?

- Разполагаме с няколко типови идейни проекта, но са възможни и други вариации, тъй като няма никакви ограничения в големината и вида на помещенията. Работният проект влиза в договорената цена (600 лв/кв.м. с узаконяването й - при това с инсталации за ток, вода, канализация, покрив "Брамак", петкамерна дограма, ламинат и бяла стена). Ако проектът е за над 80 кв.м,. промоция ("бонус") е камина за отопление на целия дом чрез "топъл въздух", а не посредством "водна риза".

Имаме намерение в София да изградим по този модел и първата по рода си у нас жилищна кооперация, чиято гаранция, характерна за този тип градеж, е 100 години.

- Къде в България има вече реализирани къщи по немската метална технология?

- В София и около града, тъй като столицата расте и се изнася към близките села. Голям е интересът в Родопите и в други краища на страната. Тепърва се "отваря" и Черноморието. Трябва да отбележим, че в името на сигурността и качеството не работим с евтини строителни материали. Възможно е по допълнителна поръчка на клиента да му изградим около къщата парково пространство, басейн или друга придобивка.

- Къде можем да научим повече за Вас и Вашата фирма?

- В интернет на адрес: www.evrodomdizain.com или на тел: 0988372099. Офисът ни се намира в гр. Силистра, ул. " Христо Ботев" №3, етаж 2. (до Общински съвет - Силистра).

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари