Ученици на ПГСУАУ "Атанас Буров" се завърнаха от Международна среща в Македония

Ученици на ПГСУАУ "Атанас Буров" се завърнаха от Международна среща в Македония

Регион: Силистра Категория: Образование Публикувано: Прегледи: 2496

Преди броени дни група от 20 ученици от Професионална Гимназия по Стопанско Управление, Администрация и Услуги "Атанас Буров" - гр. Силистра се завърна от международна среща в столицата на Република Македония. Срещата бе част от проект по програма на "ACES" (Академия на централноевропейските училища) свързан с доброволчеството, наречен "Доброволчески клуб 365". Координатор на проекта бе най-голямата и престижна частна гимназия "NOVA International School" в гр.Скопие. Партньори на учениците от ПГСУАУ "Атанас Буров" бяха и учениците от гимназия "A.Z. Cajupi" от столицата на Албания - гр. Тирана.

Проектът започна в края на месец септември миналата година с първоначална среща на партньорите в гр. Сараево, Босна и Херцеговина. Дейността на "Доброволчески клуб 365" започна на 13.10.2011г. През последните пет месеца в различните инициативи и акции на клуба са участвали 36 доброволци от гимназията. Силистренските ученици отдадоха общо 301 часа от свободното си време за да вършат добри дела и да променят живота на децата лишени от родителски грижи, настанени в различни институции. Основните дейности на "Доброволчески клуб 365" бяха свързани с децата от Центъра за настаняване от семеен тип в с. Малък Преславец. Клубът инициира кампания "Деца помагат на деца" в гимназията за събирането на зимни дрехи, обувки и играчки. Доброволците заедно с децата от Дом за деца лишени от родителски грижи "Димчо Дебелянов" нарисуваха уникални коледни картички, които след това бяха продадени за събирането на средства за закупуването на подаръци за всяко от 16-те деца, живеещи в с. Малък Преславец. В инициативата се включиха ученици от 16 класа. С набраните средства бяха закупени прекрасни коледни подаръци за ощетените от съдбата сираци. Добрата новина е, че клуба ще продължи да функционира в ПГСУАУ "Атанас Буров" и следващата учебна година.

От 23-ти до 26-ти февруари най-активните доброволци от България, Македония и Албания споделиха своя опит, чувства и впечатления от участието си в инициираните от самите тях различни доброволчески и благотворителни дейности. В Скопие учениците работиха и върху създаването на книжка, която ще популяризира доброволчеството в трите държави. Последната вечер доброволците посетиха благотворителен рок концерт, организиран от един от македонските доброволци. По този начин те дадоха своя принос за събирането на средства за възстановяването на опожарена къща на бедно македонско семейство. Българските ученици бяха силно впечатлени от топлото и сърдечно гостоприемство на домакините от Македония. Благодарение на организаторите срещата премина приятно и ползотворно. Младите буровци придобиха ценен културен и чуждо езиков опит от контакта с албанските и македонските си връстници, който неминуемо ще остави траен положителен отпечатък в тях. Разшириха кръгозора и мисленето си. Всички се завърнаха морално обогатени и щастливи от срещата в Скопие. Учениците с нетърпение очакват работата по бъдещите международни проекти на Професионална Гимназия по Стопанско Управление, Администрация и Услуги "Атанас Буров".

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right