Черната сряда

Черната сряда

Регион: България Категория: Технологии Публикувано: Прегледи: 1699
Черната сряда

Милиони студенти, търсачи на факти и любознателни хора вероятно ще бъдат шокирани днес, тъй като компютърната енциклопедия "Уикипедия" спря за 24 часа в знак на протест срещу законите срещу пиратството по интернет SOPA и PIPA, които се обсъждат от законодателите в САЩ, предаде БТА.

Джими Уелс, основателят на петия в света по популярност уебсайт, обяви "ден на затъмнението" на английскоезичната версия на "Уикипедия", което ще блокира сайта с 25 млн. всекидневни потребители до утре сутринта.

Уелс нарича "публично въстание" акцията срещу Закона за възпиране на онлайн пиратството в Камарата на представителите и Законът за защита на интелектуалната собственост в Сената на САЩ.

Според Уелс ако тези "разрушителни закони" бъдат приети, те "ще застрашат свободата на печата и ще създадат за света заплашителен прецедент на цензура в интернет".

"Гардиън" съобщава, че другите участници в т. нар. Черна сряда са сайтът с генерирано от потребителите съдържание "Reddit", сайтът за технологични новини "Boing Boing" и мрежата от хумористични сайтове "Cheezburger".

Вестникът посочва, че темата въвлече в конфликт важни особи, след като Рупърт Мърдок, чиято "Нюз корпорейшън" притежава холивудски продуцентски компании и студиа, атакува в "Туитър" президента Барак Обама заради намека на Белия дом, че няма да подкрепи по-крайните елементи в законите.

Изтъкнатият член на "Туитър" и проповедник на цифровизацията на медиите Стивън Фрай подкрепя "Уикипедия" и подчертава, че се е почувствал "засрамен" от поведението на развлекателната индустрия, пише "Гардиън". "Браво на "Уикипедия", уведомява той своите 3,7 млн. последователи. Срам ме е да работя в индустрия, в която мнозинството от лидерите се опитват да прокарат този отвратителен закон", заявява Фрай.

"Гардиън" обяснява, че според противниците на двата законопроекта в Конгреса на САЩ те имат толкова широк обхват, че наподобяват цензура в китайски стил върху свободата на словото в интернет, потискат иновациите и водят до несправедливо закриване на множество сайтове. Към протеста са се присъединили и повечето от компаниите в Силиконовата долина, посочва "Гардиън".

Ето кои сайтове "затъмняват" днес съдържанието сикато протест...

Wikipedia

Reddit

Mozilla

WordPress.org

Imgur

Tor Project

Miro

iSchool at Syracuse University

Oreilly.com

icanhazCheezburger Network

MoveOn.org

Good Old Games

TwitPic

Minecraft

Free Press

Mojang

XDA Developers

Destructoid

Good.is

Вижте, нещата са сериозни и не е смешно - без "Уикипедия" животът не е същият и предполагаме, че днес всички сме го осъзнали достатъчно добре...

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right