Честит рожден ден, Интернет!

Честит рожден ден, Интернет!

Регион: България Категория: Технологии Публикувано: Прегледи: 2132
Честит рожден ден, Интернет!

Днес- на 29 октомври, се навършват 42 години от първата осъществена интернет връзка между Университета на Калифорния и изследователския институт на Станфорд. Затова и тази дата се смята за началото на интернет.

Първото изпратено съобщение през 1969 г. е в текстов формат. Компютър в Станфордския университет получава една-единствена дума: "LOGIN", но за времето си това е технологичен пробив.

Компютрите, които обменят съобщения за първи път, са в основата на първата мрежа, наречена след известно време ARPANET. Малко хора днес знаят, че първоначално ARPANET била създадена, за да осигури доброто функциониране на комуникационните линии в случай на извънредна ситуация като ядрена война. Но твърдението, че тя е била таен проект на службите за сигурност на САЩ, е само един мит- ARPANET не е военна разработка, а инициатива на самите разработчици:

Дж. Ликлайдър (на снимката)- неговите бележки за "интергалактическа компютърна мрежа" стават основата на глобалната информационна мрежа. През 1963 г. Ликлайдър започва работа в Пентагона и именно там успява да убеди колегите си- Айвън Съдърланд и Боб Тейлър, във важността на подобна мрежа.

Ликлайдър обаче напуска Пентагона преди началото на работата и Тейлър, силно запален от проекта, започва да работи с различни университети и убеждава властите в икономическите ползи от агенцията ARPА: по това време броят на компютрите, необходими на изследователите, е силно ограничен, а компютърната мрежа помага за решаване на този проблем, като осигурява на учените достъп до машини, разположени на голямо разстояние от тях. Да не забравяме, че всичко това се случва в разгара на Студената война! ARPAnet лесно можел да се използва в условията на военни действия.

Когато Тейлър завършва проекта и той е одобрен от службите, възниква проблем- никой не искал да стане изпълнител на разработката. С труд се намерили четирима разработчици, от които двама изобщо не се заели с работа. В крайна сметка с работата се заема BBN Technologies, която разработва аналог на съвременния рутер- IMP - Interface Message Processors. Първата система била разработена за едва 9 месеца и била доста символична:

Трябва да се добави, че първата размяна на съобщения не била особено успешна. От LOGIN се предават едва първите две букви lo. Но ремонтът по компютъра свършил чудеса - на на 29 октомври експериметът завършва със 100% успех.

Това беше само началото. Започва с 2 компютъра, след две години те са вече 18, а след това- разширението на мрежата протича доста сложно.

Първата й публична демонстрация е през 1971 г. и включва 40 компютри, обменящи данни, въпреки че са на различни места в страната. След това постепенно започват да работят нови мрежи, организирани на същия принцип.

ARPAnet умира през 1990 г., но оставяйки след себе си превъзходно наследство...

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right