Минаха години, откакто в Силистра се обединиха фаталистите, локумджиите и феновете на "24 часа"

Минаха години, откакто в Силистра се обединиха фаталистите, локумджиите и феновете на "24 часа"

Регион: Силистра Категория: Личен коментар Публикувано: Прегледи: 537
Минаха години, откакто в Силистра се обединиха фаталистите, локумджиите и феновете на "24 часа"

*в Тутракан - наборите на Бил Клинтън, а в Бобовдол 2 000 затворници основаха Клуб "Никола Вапцаров"

Фаталистите се обединиха в Силистра някъде в средата на 90-те години на миналия век. Ако плюете над ляво рамо и щом черна котка ви пресече път, значи можете да кандидатствате за член на новия клуб. Две жени с положителни професии решиха да обединят всички, които непоколебимо вярват в предзнаменования. Адвокатка и нейна приятелка нетрадиционната форма за общуване в крайдунавския град. На първо време ще се приемат родените на 13-то число. Впоследствие редиците трябваше да се разширят със собственици на фаталистично чувство, но и с афинитет към шегата. "Между страха и фатализма стои добронамереността", бе девизът на посещаващите сбирките. Никога не е късно да смените хобито си и да станете фаталисти. Вие сте идеални за подобен клуб, ако всеки житейски удар възприемате като пръст на съдбата, казват световни спецове в бранша. Вярвате ли на сънища и на шесто чувство, направо сте кандидати за членска книжка №1? Сериозният фаталист никога не излиза без талисман на улицата и изпада в ужас от разсипана на масата солница. Щом чуе сирените на линейка, непременно къса копче и никога не слага метла в стаята на новородено бебе. Той е и романтик, защото винаги си пожелава нещо, като види падаща звезда и ревностно брои точките на калинките. И тъй като българинът по принцип си пада малко фаталист, очаква се похвалната инициатива да се разрасне и в други градове на страната.

Откъде идва фаталността на 13? Ако разгледаме 13 като колело с 12 спици, т.е. като 13 единици около един кръг, то следователно е благотворно число. Ако го вземем като просто число, 13 е злотворно. Особено фатално е, когато 13 души, които вярват в силата му, са седнали около масата. Но, както отбелязва Гримо де льо Рениер (б.а.- той пръв публикува кулинарен справочник): "Трябва да се опасяваме от 13 души на масата в един-единствен случай, а именно, когато има ядене само за 12 от тях". Суеверието наказва тези, които вярват в него, тъй като се осъществяват страховете им. За сметка на това през XIX в. в град Бордо било образувано "Дружество на 13-те". Веселите гуляйджии от този клуб организирали всеки петък банкети и всяко ново нещо те започвали...също в петък. Ако си представим 12 като зодиак,13, т.е. 12+1, е число на вечното завръщане. 13-ят час е и първият, тъй както 25-ят или 37-ят. Историята е фиксирала следните прелюбопитни съвпадения: 13 са първоначалните кантони в Конфедерация Швейцария. 13 са първоначалните щати в САЩ. 13 са провинциите във Федерална Република Германия. Колодата от 52 карти включва по 13 купи, пики, спатии и кари. И така: всичко е числа, а символиката на числата е също толкова дълготрайна, като тази на цветята. Тя дори е по-богата, защото нейната област е по-обширна, защото изразява желанието на човека да внесе ред в една вселена, която вече притежава свои собствени ритми. Това желание за ред се нарича "стил". Стилът изисква ритъм във времето и симетрия в пространството. Сигурно е стилно да членуваш в Клуба на локумджиите в Силистра и Клуба на родените на 19 август 1946 г., когато се е появил на бял свят президентът Бил Клинтън. А дали е престижно да си член на Клуб "Никола Вапцаров" в затвора в град Бобовдол? Дано не ви се налага да питате...

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари