Личен коментар "Пари за футбола - да, но след обществен дебат и пренасочени приоритети в актуализирания бюджет на община Силистра"

Личен коментар "Пари за футбола - да, но след обществен дебат и пренасочени приоритети в актуализирания бюджет на община Силистра"

Регион: Силистра Категория: Личен коментар Публикувано: Прегледи: 1830
Личен коментар "Пари за футбола - да, но след обществен дебат и пренасочени приоритети в актуализирания бюджет на община Силистра"

Някак набързо, макар и след двучасова караница, общинските съветници гласуваха нови пари за ОФК "Доростол 2003". Няма и 100 000 лева. А май само дефицитът в клуба бил 70 000 лева, четем във форумите. Къде отиваш, може би, би задал въпроса популярен шоумен от Западна България? При това без да знае проблемите на клуба, на когото на 13 август му предстои да се доказва в Източната "Б" професионална футболна група. А е известно, че в предишното първенство тръгнахме като аслани, т.е. като лъвове, а завършихме...безславно. Но това е тема за друг анализ, какъвто ръководството на клуба така и не направи достояние на широката общественост, ако изобщо се е постарало да свърши тази "работа".

Всъщност, проблемът с парите, отпуснати за футболния клуб, не е в размера им, а в начина, по който става това. Почти на тъмно. До съветниците стигна една подробна справка, която обаче не е обсъждана на практика, нито в комисиите, защото не са провеждани, нито в медиите. Който, каквото успял да прочете - добре, дано да е разбрал за какво става дума. А биваше да има обществен дебат, защото парите от бюджета са "публични финанси". За какво отиват те решават законодателите, в случая общинските съветници. В публичното пространство спорът бе "пари за футбола, или пари за боклука, или за борбата с бездомните кучета". Но той е и за реда в общината; за по-добрия вид на Дунавския и другите паркове; за подмяната на дървесните видове, за да не падат сухите клонове върху главите ни; за саниране на училища; за възпитателна дейност на децата; за "хляб и зрелища". Пари, че няма достатъчно е ясно. Когато обаче и дебатът за тя е в графата "липса", вече е меко казано, безотговорно. Защото така или иначе предстои актуализация на бюджета в края на м. юли. На ход са предизборните обещания. И пак ще влезем в режим на подготовка на нов бюджет за следващата година. Когато ще има нов кметски екип, на когото ще му се наложи да влезе в рестрикции. Дали ще има избор? Или ще му се наложи да пита народа. Каквито и отговори да получи, едно е ясно: никой от избирателите няма представа какво точно показват сметките в бюджета. Дотогава футболът като тема "за професионалисти" може и да не стои на дневен ред, но ще искаме да има лека атлетика, баскетбол, волейбол, джудо и други спортове, които развиваме единствено сред подрастващите, при това в две издържани от общината структури: Ученическата спортна школа и Общинското спортно училище "Дръстър". Все някой ден тяхното бъдеще ще бъде в дневния ред на обществото, и колкото по-скоро, толкова по-перспективно ще бъде. А ритнитопковци в Силистра винаги ще има. Стига да останат поляни в града и млади хора, които да го правят.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right