Наш лекар в Турция, родом от Силистра, вади от кома пациенти с музика

Наш лекар в Турция, родом от Силистра, вади от кома пациенти с музика

Регион: Силистра Категория: Здраве Публикувано: Прегледи: 1150
Наш лекар в Турция, родом от Силистра, вади от кома пациенти с музика

C музика събудихме момче от кома след тежка операция, разказва д-р Ерол Джан, който завежда вече 11 г. реанимацията по сърдечносъдова хирургия в болница "Мемориал" в Истанбул. Детето имало вродени малформации и хирурзите едва го спасили. "Питахме майката коя е любимата му песен. Намерихме я и му я пуснахме. Скоро след това момчето отвори очи", припомня си д-р Джан. Всички вестници писали за "чудото". Музикотерапията се използва от хилядолетия, обяснява д-р Джан, който е роден в Силистра, но заминава за Турция с Голямата екскурзия. Още шаманите успявали да правят внушения на болните с нейна помощ. Ако човек има висока температура, сърцебиене или е превъзбуден, трябва да му се пуска успокояваща музика. В Турция е популярна мистичната музика с ней - тръстиков кавал. Той е известен като труден инструмент, не е лесно да се извади звук от него. Близък е до човешкия глас. Ако пациентът е в депресия, трябва да свири по-жизнерадостна музика, продължава лекарят, който свири на няколко инструмента, единият от които е ней. Нотите са му хоби от младини. Като войник в Радомир спечелил конкурс за най-добър млад композитор. Когато навремето работил при проф. Александър Чирков, всяка седмица идвали студенти от консерваторията да изнасят концерти на пациентите. "Още тогава давах на пациенти в кома да слушат музика от касетофон. Вярвах, че чуват, ако и да не могат да говорят. Продължих с тези занимания и в Турция. Научих се да свиря на ней и тогава започнах да правя импровизации на живо", казва още д-р Джан. Изчел много книги по темата, но решил сам да провери как влияе музиката на пациенти в реанимация. Успели да докажат благотворното й влияние при 20 болни, а резултатите били публикувани в списание по анестезиология в САЩ.

Оперираните слушали мистична музика еднократно за 30 мин. Д-р Джан записал предварително данни за кръвното налягане, пулса, хемоглобина, честотата на дишане. Попълнил с тяхна помощ и стандартен психологически тест с 40 въпроса за самочувствието, болките, страховете, вярата в изцелението и т.н. Проверили всички данни и след музикалния сеанс. Веднъж преди и после след прослушването. "Доказахме, че всички психологически параметри се подобряват. Горната граница на кръвното спада статистически достоверно. Долната също, но в по-малка степен. Кислородното насищане на кръвта се подобри, дълбочината на дишането също. Броят на вдишванията намаля. Доказахме с тежко болни това, което се говори за ефекта от музиката", доволен е д-р Джан. Той се допитва до пациентите какъв стил обичат. "Казват ми песни и ако ги знам, им свиря, а те пригласят. Ако не са ми известни, карам ги да тананикат и импровизирам. Преди дни жена на 76 г. поиска кючек. Обещала си, че като се събуди след наркозата, ще слуша такава музика", разказва той. Д-р Джан съобразява ритмите и с личността. Ако е интелектуалец, не може да му свирите народна музика, а на обикновен човек от народа не върви да предлагате класическа музика. Но иначе езикът на музиката бил универсален. Ако се пуснат в гугъл думите лад и влияние на турски илианглийски, излизат милиони статии. Това означавало, че интересът към темата е много голям. "В България се казвах Салиев, тук приех името Джан - означава душа. Това ми е най-голямата радост, че съм душа човек. От Силистра съм, завърших във Варна. Спечелих аспирантура по анестезиология и реанимация в сърдечната хирургия при проф. Савев. После станах асистент при проф. Чирков. Стигнах до старши асистент", връща се назад във времето докторът изселник. Работил над 10 г. в болница "Лоранс Найтингейл", преди да приеме сегашния си пост.

Пациентите му са оперирани за поставяне на байпаси, след клапно протезиране или клапни реконструкции, има и такива с интервенции при аневризми на аортата. Д-р Джан се хвали, че работи с един от най-популярните кардиохирурзи в Турция - проф. Бингюр Сьонмез. Смъртността в клиниката е 0,7-0,8%, макар че много пациенти са тежки случаи и са пренасочени от други болници, където отказват да ги лекуват. Средната възраст била над 65 г. Според д-р Джан най-важното за ниската смъртност са предварителното обучение на екипа, организацията, а също и хората да работят без претоварване. Една сестра отговаря за двама пациенти, но ако случаят е много тежък - само за един. Опасните лекарства са заключени в шкаф. Всичко, което се прави на пациентите, се документира, а всяка назначена манипулация пък трябва да се прави. Контролът на всичко, което извършват сестрите и лекарите, е пълен. Предаването на смяната продължава 30 мин.

Д-р Джан може по всяко време да се свърже по интернет към болничната система за мониторинг. Става дори и от мобилен телефон с достъп до интернет. На екрана се данните за ЕКГ-то и кръвното на пациента. Може да се включи и камера, която се върти на 360 градуса и показва болните в леглото. Дори когато са на конференция, лекарите могат да видят дали сестрата е наблизо и дава ли лекарства на оперираните. Програмата позволява увеличаване на изображението, така че да се види дори зеницата на пациента или да се четат надписите по болничния лист. Първата ми специалност е вътрешни болести и това ми помага, защото много от пациентите имат съпътстващи болести като диабет, съдови изменения. Понякога се налага и психотерапия - това ми е като хоби. Хората имат страхове, изпадат в депресия или в превъзбуда. Имам си своя класификация за психичните проблеми, които получават пациентите в болница, разказва д-р Джан и добавя, че широките интереси отличават лекарите, дошли от България. Те никога не оставали тесни специалисти.

Конкуренцията е важен двигател в медицината днес, а тя зависи от нивото на внедрените технологии, смята нашият доктор. Той поддържа контакти с колеги в родината и знае, че в България здравеопазването се крепи на себеотрицанието им. Условията у нас не давали възможност на медиците да развият самочувствието, което заслужават, в сравнение с лекарите от други страни. Образованието, което получих в България, е качествено, но високите ми оценки нямаха после материално покритие в професионалните изяви, казва д-р Джан. В другите страни е точно обратното - завършваш ли с отличие, получаваш пари и слава. Когато се връщал в Силистра, отклонявал поканите на колеги да ги посети в операционната. Знаел, че ще се чувстват неудобно, защото в сградите не е инвестирано от времето, когато бил ученик. Видял в хирургията същите бели плочки, лепени още преди няколко десетилетия.

Ако човек в Турция има здравна осигуровка, без значение къде, всяка болница е длъжна да го приеме, включително и частните, които са сключили договор. Бедните пък получават "зелена карта" -документ, който удостоверява, че те нямат осигуровка, нито пари да си платят на частно. Така им се гарантира медицинско обслужване. Всяко кметство има фонд и зелените карти се финансират от него. Кой ще ги получи, решават кметските наместници във всеки квартал. Имало отделни случаи на злоупотреба, но като цяло системата работела добре.

Ако състоянието на пациента е спешно и има риск за живота - например след катастрофа, карат го в най-близката болница. Остава там, докато се стабилизира, независимо дали тя е частна или държавна.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари