Учениците от ПГМТ "Владимир Комаров" независимостта на България

Учениците от ПГМТ "Владимир Комаров" независимостта на България

Категория: Образование Публикувано: Прегледи: 2348
Учениците от ПГМТ "Владимир Комаров" независимостта на България

На 22.09 1908г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във В. Търново се обявява независимостта на България, с което страната ни отхвърля васалната си зависимост от Османската империя, наложена и от Берлинския договор.

Днес, 108 години от този паметен ден, учениците от 8 А клас, специалност КТТ, при ПГМТ "Вл. Комаров", гр.Силистра положиха цветя пред паметника на В. Левски в знак на признателност пред тези, които с делото и кръвта си, с упорството на духа си извоюваха независимостта на България за нас.

Поклон пред тези, които чрез делото и любовта си, дариха Родина на потомците си!

Поклон пред тези, които жертвайки за нас живота си, ни дариха справедливост, чест и достойнство! Трите необходими добродетели, за да се роди една Велика Империя. А доколко ще я изградим, зависи единствено от нас- потомците на България! Защото най- голямата отговорност в този живот е принадлежността ни към "Българите". А "Булгари" носи смисъла на "Възвишени и свободни"- Бул- Възвишени; Ари- Свободни.

И ако сега се питаме как някога са се създавали и опазвали великите империи, то бихме могли да се поровим в книгата "За Съдбата на Народите" от богомилския жрец Петър Осоговец, 956 н.е. Още повече, че Петър Осоговски е Доростолски епископ през 10 в. Неговата църква е била в днешна Силистра. Той е оставил две големи книги, които в момента се пазят в библиотеката в Малта.

Ако пък искаме рационално, конкретно предписание, то бихме могли да ползваме думите на Боян Мага от книгата "Седморният път на посвещение на Богомилите":

"Положете всяко старание и прибавете на вярата си добродетел,

на добродетелта си - познание,

на познанието си- себевладеене,

на себевладеенето си- постоянство,

на постоянството си- блаженство,

на блаженството си братолюбие,

а на братолюбието си- любов."

Кратка, но необятна и просторна истина! Истина, която има смисъла на цяла идеология. Идеология, която ни дарява Родина. А Родина значи Свобода- свобода за нас и свобода за бъдещите поколения с името Българи!

Да ни е честит празника, приятели!

22.09.2016г. клуб "Ексклузивен репортер", към УСУ

гр.Силистра при ПГМТ "Вл.Комаров", гр.Сс
Коментари
left
right