Договорът с "Шеврон" за шистовия газ пред подпис

Договорът с "Шеврон" за шистовия газ пред подпис

Регион: България Категория: Политика Публикувано: Прегледи: 961
Договорът с "Шеврон" за шистовия газ пред подпис

Преговорите с "Шеврон" относно проучването на добив на шистов газ са на финалната права. Подписването предстои до дни.

Това обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който днес участва в дискусия по проблемите на търсенето, проучването и добива на шистов газ в България и техните екологични аспекти. Министърът каза, че предстоят конкурси и за нови блокове за проучване в Северна България, предаде БТА.

С оферта от 30 млн. евро американският енергиен гигант "Шеврон" спечели правото да проучва за шистовия газ в Нови Пазар. Две фирми бяха подали оферти за участие в търга на министерството, като на втора позиция е била британската компания BNK Petroleum.

Спечелването на конкурса разбуни духовете, както сред специалистите, така и сред местното население и политиците. Местните хора са раздвоени между състоянието на околната среда и добрите условия за бизнес. Сред специалистите по природен газ също има разминаване на мненията, каква е ползата от тези проучвания. Министърът се похвали, че в конкурсната документация е бил предвиден минимален бонус от 200 000 евро за 5-годишното проучване на шистов газ у нас.

За другите две находища офертите ще се подават до края на юни, каза още Трайков. Според първоначални оценки на компаниите, които са заявили желание за участие в търга за проучване и добив в Нови пазар, количествата шистов газ са между 300 млрд. и 1 трилион куб. метра.

На въпрос не е ли редно да се изчакат резултатите от първото проучване, за да се види има ли определени рискове и тогава да се пристъпи към нови, Трайков отговори, че се знае, че рискове при проучването няма, а преди да се пристъпи към добив вече ще има оценка за въздействие въху околната среда, като междувременно трябва да се проучи всичко, което има потенциал за находища.

Експертно мнение

Евентуалното намиране на шистов газ е голям шанс за нашата икономика, който не бива да изпуснем. Това мнение изрази заместник-директорът на Геологическия институт на БАН доц. д-р Радослав Наков, цитиран от БТА.

Шистовият газ образно казано се намира в "кирпичена тухла", за да го извадим трябва да я напукаме, това е основната разлика с природния газ, извлечен от порьозни скали, иначе по състав двата газа са идентични, няма допълнителна опасност, обясни Наков. Според него трябва да свикнем със сондажите и изкопите, независимо че те са "рани" върху ландшафта, и трябва да намерим начин за минимални нарушения върху околната среда.

Нашата земя се оказа не много богата на конвенционални находища на нефт и газ и понеже в природата всичко се компенсира с нещо друго, защо да не се окаже, че сме много богати на шистов газ.

Ами нали, ако се открие шистов газ, тогава няма да има повишения на цените на парното и на газа, аргументира се Наков.

Еколозите

Природозащитниците обаче са на различно мнение. Според Петко Цветков от фондация "Биоразнообразие" още при самото проучване за шистов газ съществуват огромни рискове за замърсяване на питейните води на Добруджа и единствения водоизточник в района. По мнението на Цветков има риск от унищожаване на плодородни почви и застрашаване на здравето на хората. Тезата на еколозите е, че при проучването ще се използват технологии, които се използват и за добив, и рисковете остават. Обжалваме пред ВАС взетото от Министерския съвет решение, противопоставяме се на даденото разрешение за проучване и последващ добив, посочи Петков.

Министрите

"Искам да успокоя всички знаменосци на съпротивата, че внимателно следим развитието на технологиите и си даваме ясна сметка, че добивът на шистов газ може да създаде риск, ако не се спазват правилата", каза Трайков.

Прогнозните обеми за шистов газ в България варират, изглеждат обещаващи и ние очакваме с нетърпение тяхното прецизиране, каза министърът, като добави, че изглежда разумно да се провери дали можем да разчитаме на такъв ресурс, макар и като отдалечена перспектива, при най-строго спазване на екологичните норми.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова, която участва във форума, увери, че при евентуални проучвания и добив на шистов газ всички утвърдени правила, процедури и екологични изисквания ще бъдат спазвани без компромиси.

ОЧАКВАЙТЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕ !

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right