Ученици от ПГПТ "Евлогий Георгиев", гр. Силистра се завърнаха от гр. Агрополи, Италия

Ученици от ПГПТ "Евлогий Георгиев", гр. Силистра се завърнаха от гр. Агрополи, Италия

Регион: Силистра Категория: Образование Публикувано: Прегледи: 2084

От 21 до 27 март 2013г. ученици и учители от България, Белгия, Полша и страната домакин Италия се срещнаха за да работят и обменят опит по проект " Сближаване на културите чрез индуктивно- контекстуалния метод", по програма "Коменски".

Многостранните училищни партньорства по програма "Коменски" предлагат възможност всеки партньор да задълбочи познанията си за държавите и културата на техните народи, манталитета и начина на живот за да ги разберат и оценят по-добре. Първата тема по която дискутираха учениците, беше свързана с образователната система. В сформираните четири интернационални групи, учениците се съсредоточиха върху въпроси, свързани с образователните програми и интересите на учениците, разкриващи общите черти и различията в тази сфера, като основно комуникираха на работния френски език. Изложбата от храни и продукти, типични за регионите на всяка страна предизвикаха истински фурор. Незабравими преживявания и много положителни емоции изживяха всички участници открили забележителностите, историята и културното наследство на Италия. Едновременно с това задълбочиха езиковите си компетентности като комуникираха на френски и английски език.

Едно от 100 чудеса, сътворени от човешката цивилизация е Пестум (Паестум), Останали са само руини. Сред тях се издигат трите най-добре запазени древногръцки храма, построени от камък със златистожълт цвят- Храмът на Нептун, Храмът на Церера и Базилика, посветена на Хера, съпругата на Зевс.

След това се отправихме към близката екоферма, която снабдява Италия с едно от най-добрите mozzarella. Проследихме целият затворен цикъл и накрая дегустирахме прясна моцарела направо от фермата.

Няма как да не споделим впечатленията си от Помпей - едно от най-значимите доказателства за римската цивилизация, който като отворена книга, осигурява изключителна информация за изкуството, обичаите, занаятите и бита от миналото, понастоящем е музей на открито. Тоновете изхвърлена вулканична пепел погребват под себе си 20 000 нищо не подозиращи хора. От тук идва и названието му "Мъртвия град".

Най-впечатляващият посетен туристически обект в Неапол беше галерия "Умберто I". Сградата е построена от камък и стъкло, има прекрасен, огромен купол в средата. Подът е с формата на кръст, с красива мозайка на зодиакалните знаци в центъра. Интериорът е архитектурно бижу на барока. Днес галерията е голям търговски център, със скъпи бутици, кафенета и офиси.

Предстоят още три срещи по проекта - в Полша през тази есен, а през следващата година в останалите страни- партньори по проекта и домакинството на ПГПТ "Евлогий Георгиев".

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right