Добруджанчета от Силистра и Липница пекоха мартеници по...румънски

Добруджанчета от Силистра и Липница пекоха мартеници по...румънски

Регион: България Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 1747
Добруджанчета от Силистра и Липница пекоха мартеници по...румънски

В съседна Румъния мартениците се пекат във фурна,...като захарни целувки, стана ясно при съвместна "акция" на добруджанчета от Силистра и село Липница. "Изработваме ги от модулин, което е вид пластелин, който се пече за 3-5 минути на 100-130 градуса, защото издържа на голяма топлина", заяви Джорджана Драгомир, ръководител на кръжок за изработка на мартеници в добруджанското село Липница, което е на около 30 км. от Силистра. Материалът позволява изработката на миниатюрни фигурки на животни, растения и дори човечета, които се лепят върху плочица от същия материал.

"Клубовете на "Лайън’с" в Силистра и Констанца станаха организатори на мероприятието за изработка на мартеници, в което лично участваха лайнсите Никола Иванов, президент на клуба в крайдунавския град; д-р Венцислав Стоев, паст-президент; д-р Кремена Петрова, която представлява и офиса на почитния консул на Румъния в Силистра Стефан Райчев, дал рамо на проявата. Директорът на ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" Маским Георгиев също се включи, заедно с родители не децата, участници в лабораторитята. От румънска страна се представи зам.-кметът на община Липница Йон Борча. Общината провежда с европейски пари два проекта с нашата обшина Кайнарджа.

"По нашите земи традицията е отдавна, както и у вас", обясни 13-годишната Маринела, без да твърди, че знае за езическия произход на обичая, атрибутът за който оттатък Дунав наричат "мърцишор". Заедно с десетина свои връстници тя изработи мартеници по български и по румънски модел в обща работилница с учениците от Силистра. Те пък показаха как у нас се връзват изкусно бяла и червена връв, за да се получи красив талисман, носен за здраве и успех. В Румъния само жените носят мартеници, при това почти задължително като брошка. Рядко някой слага на врата като гердан или на ръката, както се случва често в България. Мартеници се изработват и от бродерии, рисунки върху прозрачно фолио и др. подръчни материали. Дните от 1 до 9 март на север от Дунав наричат "Бабите", нещо като производно на Баба Марта. И там дамите си харесват един от дните от първите девет на месеца, за да погадаят за щастието си. Защо 9? Свързано е с представата, че зимата е стара баба, която стои на върха на планината и докато слезе до равнината и се превърне в пролет, смъква девет кожуха. Впрочем, мартениците даряват и мъжете - румънци, но в знак на обич, а не само за здраве. И при тях мартеницата се връзва на дърво, без то задължително да е плодно и цъфнало, когато се види първата лятна прелетна птица, по възможност щъркел.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right