Първата легална оранжерия за отглеждане на канабис в България се намира в Силистра

Първата легална оранжерия за отглеждане на канабис в България се намира в Силистра

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 11937
Първата легална оранжерия за отглеждане на канабис в България се намира в Силистра

Да отглеждаш легално марихуана? Може, ако...

В България се отглежда легално канабис, но само индустриален. Съществува и регистър на компаниите, които произвеждат марихуана, но той е секретен. Първото легално разрешение е издадено през 2011 година, а през миналата година се наблюдава бум на желаещите да получат лиценз.

16 фирми притежават официално разрешение да отглеждат у нас марихуана и подобни растения със съдържание под 0,2 тегловни процента на тетрахидроканабинол. Има и две фирми, които внасят семена, непредназначени за посев, показват данните до края на 2015 г.

13 от 16-те компании са получили лиценз през миналата година.

Само до 10 януари 2016 г. пък нови 13 фирми са поискали да отглежда растителната култура, а 3 - да я внасят законно. Засега обаче все още не са разгледани документите и не са издадени нови разрешения в момент, когато за пореден път се надига кампания за легализирането на марихуаната.

Данните за законния бизнес с канабис изнесе в. "168 часа", а те идват от Министерството на земеделието и храните. Статистика за това колко са незаконните ниви обаче никой не може да даде. Знае се само, че особено много са в Южна България - главно край Петрич, където редовно МВР намира подобни насаждения.

Първото разрешително за отглеждане на канабис, е секретен от 2011 г. е за създаване на фитокамера за отглеждане на растителната култура в Силистра. Към нея има и лаборатории, в които изолират и пречистват активните вещества.

Отделяли различните канабиноиди, изучавали свойствата им, така че да решат как да ги тестват върху животни. Площта на предприятието е около 200 квадратни метра, като условията - влажност, светлина, напояване, се контролират от хората. Изолирани са естествените фактори като вятър, дъжд, слънце. Екипът е съставен от шефа на катедрата по биотехнология в Софийския университет "Св. Климент Охридски" доц. Владимир Савов и доц. Юлиян Караджов, който е издал две книги за канабиса.

Опитват се да правят различни кръстоски от два от основните видове марихуана - индика и сетива. Извличат основните активни вещества. Забелязали, че колкото повече е ТНС - психоактивната субстанция, която замайва главата, толкова по-малко е другото - CBD, което има значение при лечение.

Само преди 10 дни консултантът по развъждане на канабис доц. Юлиян Караджов е представил възможностите за лечение с канабис пред депутатите от комисията по земеделие и храни. Те само го изслушали.

Националният съвет по наркотичните вещества към Министерството на здравеопазването пък преди седмица публикува свое решение, че не препоръчва използването на канабис за лечение на пациенти. При това, след като на три сесии разгледа обстойно проблема и поръча становища на консултанти по различни болести.

Лекарите са категорични - не са съгласни да се разреши медицинската употреба на коноп, защото доказателствата, че помага, не са надеждни, а за вредите се знае отдавна.

"При нас напоследък рядко идва човек с проявена за пръв път психоза, който да не е пушил марихуана. Има зачестяване на тези случаи, без да казвам, че канабисът е причинил заболяването - коментира проф. Вихра Миланова, началник на Клиниката по психиатрия към Александровска болница. - Не съм чувала действащ психиатър да каже, че медикамент от канабис носи повече полза, отколкото вреда. Има връзка между едното и другото - между психозата и употребата."

Оказва се, че у нас не просто е обсъждан въпросът, не просто е отглеждан индустриален канабис, но има и клинични изследвания на спрей за устна лигавица за облекчаване на болки от рак. В становище на Изпълнителната агенция по лекарствата пише, че те са се провели между 2012 и 2015 г. Става въпрос за 4 вида от препарата "Сативекс".

Производителят сам е спрял изпитването. Доклади за окончателните резултати на извършените в България изследвания не са представени. Изпълнителната агенция по лекарствата не препоръчва включването на канабис в лечение на пациенти.

Консултантът по гастроентерология проф. Матева отбелязва в становище до Националния съвет по наркотичните вещества, че само при хроничен панкреатит и при неовладяна болкова симптоматиказа кратко време може да се използва коноп. Но тя е категорична, че не е доказана ефективността на лечението.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right