Фестивал на хляба в Гарван за четвърти път

Фестивал на хляба в Гарван за четвърти път

Регион: Силистра Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 1615
Фестивал на хляба в Гарван за четвърти път

В крайдунавското село Гарван на 8 юли провеждат четвъртия Фестивал на хляба, единствен по рода си в Силистренско. Празникът започва с ритуално освещаване на техниката за събиране на житото по стар добруджански обичай и завършва с трапеза, на която местните майсторки на хляба показват пред жури тестени изделия. Наскоро в селото бе възстановена единствената в района стогодишна мелница по технология от преди век-век и половина. Програма: 9.00 часа - тръгване от "Добруджанска къща" в село Гарван за житните полета, където ще се извърши осветяване на нивата и техниката, която ще прибира реколтата, след което ще се открие жътвата; 11.00 часа - откриване на "Фестивал на хляба" - двора на Добруджанската къща. Регламент за участие в предвидения конкурс в рамките на "Фестивал на хляба": за участие в конкурса за най - добре приготвено тестено изделие желаещите трябва саморъчно да са изработили съответния продукт, като изискването е при регистрацията той да бъде опакован (закрит). Регистрацията ще се извършва при Маринка Богданова в Добруджанската къща от 8 до 10 ч. на 08.07.2011 г. Всяко изделие ще получи свой регистрационен номер с който ще участва в конкурса.

В 11 ч. изделията ще бъдат изложени за оценяване от независима комисия в тричленен състав, с представители на областна администрация - Силистра, община Ситово и регионална медия. Предвиждат се награди за класираните на първо, второ и трето място, като критериите за оценка са: вкусови качества; сложност на приготвяне

естетичен вид. Организационният комитет предвижда и две поощрителни награди:

за най-възрастен участник и за най- млад участник в конкурса.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right