Нови кметски избори в Главиница - ВКС потвърди осъдителната присъда на Насуф Насуф

Нови кметски избори в Главиница - ВКС потвърди осъдителната присъда на Насуф Насуф

Регион: Главиница Категория: Политика Публикувано: Прегледи: 3211
Нови кметски избори в Главиница - ВКС потвърди осъдителната присъда на Насуф Насуф

Спечелилият местните избори в Главиница Насуф Насуф ще трябва да освободи кметския стол. Върховния касационен съд е оставя в сила осъдителната присъда на Апелативен съд-Варна, от 3 септември т.г., за извършено престъпление по служба по член 282, ал. 2, във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс. 49-годишният Насуф бе осъден на две години и шест месеца лишаване от свобода с четиригодишен изпитателен срок след протест на прокуратурата срещу оправдателната му присъда, произнесена от Окръжния съд в Силистра. Насуф НАсуф е лишен и от правото да заема държавна или обществена длъжност за срок от три години.

Решението на ВКС е от 2 декември и не подлежи на обжалване. Според съдебният състав жалбите на адвокатите на Насуф Насуф са неоснователни и присъдата на въззивния съд е правилна и законосъобразна.

Насуф Насуф бе кмет на Главинишка община в мандат 2007-2011 г., когато загуби от Хюсеин Хамди от Народна партия "Свобода и достойнство", част от Реформаторския блок, с лидер Корман Исмаилов.

През 2012г. Насуф стана областен лидер на ДПС в Силистра. През май 2013г. кабинетът "Орешарски" го назначи за областен управител на Силистра, като Насуф заемаше длъжността до есента на 2014г.

Балотажа на 1 ноември завърши с резултат 53,08% за Насуф и 46,92% за Хамди.

***********************************************

На 6 декември 2007 г. и на 7 декември 2007 г. в гр. Главиница в качеството на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение - кмет на община Главиница, с цел да набави облага за "Гранд комерс Варна" ЕООД, представлявано от Божидар Борисов, подсъдимият Насуф нарушил служебните си задължения по чл.43, ал.1 от Закона за обществените поръчки, като подписал в качеството на възложител договор за спогодба и ден по-късно - протокол между община Главиница и "Гранд комерс Варна" ЕООД, с което е изменена съществено клауза от вече сключения договор за изпълнение на обществена поръчка от 27 юли 2007 г. Варненската фирма е трябвало да предостави услуги по сметосъбиране, извозване, третиране в депа за битови отпадъци и поддържане на териториите за обществено ползване в населените места на община Главиница. С промяната в протокола кметът Насуф поел от името на община Главиница задължение за заплащане след изрично поискване на 126 000 лв., представляващи стойност на 210 контейнера за твърди битови отпадъци, от което са могли да настъпят немаловажни вредни последици за община Главиница /имуществени вреди в размер на 126 000 лв. и неимуществени вреди/ - престъпление по чл. 282, ал.2, връзка с ал.1 от НК.

Обявеният конкурс бил спечелен от "Гранд комерс Варна" ЕООД. В сключения договор от 27 юли 2007 г. Варненската фирма се задължила за своя сметка да осигури необходимите 210 контейнери за сметосъбирането в община Главиница. Общината сключва договор с фирмата, а няколко месеца по-късно тайно с двустранен протокол кметът Насуф задължава общината да заплати по 600 лева за един контейнер при поискване от фирмата - изпълнител на сметосъбирането.

По време на проведена финансова ревизия на община Главиница през 2010 г. договорът за спогодбата от 6 декември 2007 г., както и протоколът, подписан на следващия ден от кмета, не са представени. През есента на 2011 г. след проведени избори за кмет на община Главиница е избран нов кмет - Хюсеин Хамди. Дружеството по сметосъбирането изпраща съобщение на новия кмет, че фирмата прехвърля вземанията, обезпеченията и принадлежностите върху нов кредитор - "Гранд комерс 2011" ЕООД - Варна, и настоява да получи сумата по 600 лева за 210 контейнера. Подадена е и искова молба в Силистренския окръжен съд от страна на фирмата срещу община Главиница.

В обвинителния акт на Окръжна прокуратура в Силистра срещу бившия кмет Насуф се сочи, че престъплението му е извършено в пряк умисъл с цел да набави за "Гранд комерс Варна" ЕООД облага.Двата документа - договорът за спогодба и протоколът с варненската фирма, са били укрити от подсъдимия Насуф при финансовата ревизия на общината и не са били на разположение в канцеларията, където трябвало да се съхраняват. За поетите финансови задължения от общината от променения договор не е бил информиран и общинският съвет.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right