Икона и кръст за автора на сайта на храма в Алфатар

Икона и кръст за автора на сайта на храма в Алфатар

Регион: Алфатар Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 637
Икона и кръст за автора на сайта на храма в Алфатар

Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий отслужи Божествена св. Литургия в храм "Света Троица", гр. Алфатар. Началото на св. Литургия бе дадено от игумена на Бачковския манастир - Негово Високопреподобие архим. Симон, който придружаваше и Чудотворната икона от светата обител. В съслужение с митрополит Амвросий участваха Негово Всепреподобие йеромонах Емилиан - секретар на митрополията и председател на църковното настоятелство на храм "Света Троица", Негово Всеблагоговейнство прот. Стефан Димитров, Негово Благоговейнство свещ. Роман Михалев и Негово Всепреподобие йеромонах Спиридон. На 31 май (неделя) в храма бе посрещната чудотворната икона на св. Богородица от Бачковския манастир.

На празника присъстваха г-жа Йорданка Узунска - кмет на община Алфатар, г-жа Златка Питакова - председател на Общинския съвет, общински съветници, жители и гости на гр. Алфатар, уважили по този и начин и празника Св. дух, когато е т.нар. събор на гр.Алфатар, който по традиция се чества един ден по-рано. След св. Литургия йеромонах Емилиан бе удостоен в архимандритско достойнство.

Кметът на общината Йорданка Узунска отправи поздрав към присъстващите на литургията и пожела здраве и благоденствие на гражданите и гостите на гр. Алфатар и общината. Наскоро храм "Света Троица" се сдоби със сайт, в който е представена историята и архитектурата на църквата, както и галерия със снимки. Сайтът е създаден от петокласника Димитър Христов от гр.Алфатар, ученик в ОУ "Отец Паисий" - гр.Силистра, родственик на първия свещеник на храма. Младежът бе награден от Доростолския митрополит Амвросий с икона и кръст, а от църковното настоятелство получи парична награда. Кметът на общината г-жа Йорданка Узунска също подари награда за благородната инициатива на любознателното момче.

image

Църковният ритуал завърши с водосвет за здраве, освещаване на традиционния алфатарски курбан за здраве на жителите и гостите на града. Курбанът беше раздаден на гражданите, които бяха дошли на празника на храма и получиха благословение от своя митрополит.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари