Петокласник създаде сайт на църквата в Алфатар

Петокласник създаде сайт на църквата в Алфатар

Регион: Алфатар Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 678
Петокласник създаде сайт на църквата в Алфатар

ърквата в град Алфатар е една от най-старите и най-интересните в Дорстолска епархия. През последните години тя е сред организаторите на уникалните за нашия край Дни на православието, провеждани заедно с общината. Те са предназначени предимно за младите хора и за подрастващите.

Интересно е, че петокласник е изготвил сайт на църквата в интернет - http://svetatroica-alfatar.alle.bg/, с който се класира на пето място в страната в олимпиадата по гражданско образование във възрастова група пети-осми клас. Става дума за Димитър Христов от ОУ "Отец Паисий" - град Силистра, с ръководител на проекта Александър Господинов. Говорейки в миналото за църквата като начало на духовното израстване и културното осведомяване, ние сякаш днес не си даваме толкова сметка за силата на нейната роля тогава и днес.

В началото на проекта си авторът на сайта казва: "Говорейки в миналото за църквата като начало на духовното израстване и културното осведомяване, ние сякаш днес не си даваме толкова сметка за силата на нейната роля тогава и днес. Ето защо избрах да пиша за една от църквите "будители" на човечност и доброта с цел да популяризирам храма "Св. Троица’’ в град Алфатар, защото той е една от най-старите постройки от времето на Възраждането в България. В църквата има дърворезби и стенописи от известни тревненски майстори, непознати за широката общественост...Със сайта провокирам интерес към църквата и пробуждам желание у хората да се замислят за смисъла на църковния живот и да разберат повече за историята на града, в който живея; опитвам се да увелича дела на религиозния туризъм в района - може би най-древната форма на мотивирано пътуване за хората."

Още от зората на цивилизацията и античността човешката общност осъществява целенасочени пътувания към обекти с култово и религиозно предназначение (светилища, храмове), водена от мотивите да срещне и опознае Бога със сърцето и ума си. Посещенията в подобен род обекти представляват комплекс от духовно изживяване и възприятие на цялостната атмосфера. Обект на внимание са материално-веществените проявления на религиозното учение - архитектура и църковно изкуство.

Според момчето очакваните резултати са: "църквата да получи и затвърди своята популярност сред обществеността; да се опознаят добре традициите и обичаите на българите през Възраждането; младото поколение да започне все повече да се интересува от корените си; да привлечем повече хора към региона; да използваме сайта с образователна и опознавателна цел и пр."

За себе си Димитър скромно отбелязва в сайта: "Аз се казвам Димитър Христов. На 11 години съм, живея в град Алфатар. Уча в в пети клас - математическа паралелка, в ОУ "Отец Паисий" в град Силистра. Наследник съм на поп Христофор (Христо Борисов), който е първият свещеник в храма "Света Троица", заселил се в Алфатар през 1844 год. Интересувам се от историята на моя град, на моя род и културното наследство на моя роден край. Обичам да чета книги, да участвам в състезания и олимпиади, да играя футбол с приятели и да карам велосипед."

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари