В Алфатар - дни на православието, в Кайнарджа - молебен за пребъдване на младите

В Алфатар - дни на православието, в Кайнарджа - молебен за пребъдване на младите

Регион: Алфатар Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 502
В Алфатар - дни на православието, в Кайнарджа - молебен за пребъдване на младите

В първия ден на м. април в град Алфатар откриват вторите поред "Дни на православието", личи от покана за участие, отправена лично до зам. областния управител Янка Господинова. Те са идея, реализирана от йеромонах Емилиян и църковното настоятелство на православния храм "Св. Троица" в града. Откриването е на 1 април от 10 часа на централния площад "Йордан Петров".

Ден преди големия християнски празник Цветница - на 3 април от 11,30 ч., в православния храм "Св. Троица" в село Кайнарджа, е предвиден молебен за здраве, успение и пребъдване на младото поколение. Инициативата е на църковното настоятелство и на Народно читалище "Отец Паисий".

Църквата "Св. Троица" в село Кайнарджа е построена през 1861 година. Тя е известна с иконописите си, дело на майстори от Тревненската школа. Нейната съименничка в Алфатар е паметник на културата; построена е през 1846 г. и представлява каменна постройка с три кораба и една абсида на източната стена. На западния ѝ вход е изграден малък навес - ложа, за съхранение на храмовата икона.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари