Там, където има корени - има върхове, има и бъдеще! 150 години Основно Училище "Отец Паисий" - гр. Силистра

Там, където има корени - има върхове, има и бъдеще! 150 години Основно Училище "Отец Паисий" - гр. Силистра

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 2879
Там, където има корени - има върхове, има и бъдеще! 150 години Основно Училище "Отец Паисий" - гр. Силистра

Всяко училище си има своя история. Изгражда се, набира сили, укрепва, създава хора, за да тръгнат по света. Биографията на ОУ "Отец Паисий" още се пише - минало, настояще и бъдеще. А може би това са измеренията на самите нас, всички, които по някакъв начин сме се докоснали до 150 годишната история на нашето училище.

Днес, 19 юни 2011 година, ОУ"Отец Паисий" е събрало радостта и вълнението на своите бивши и настоящи възпитаници - ученици, учители, родители. Една от инициативите, посветени на 150-годишния юбилей , е срещата на поколения Паисиевци - среща на младостта със зрелостта. Усещането за приемственост между поколенията е изключително ценно и значимо, което се потвърждава и от блиц интервюто, което направихме по време на празничната среща. Ето какво споделиха с нас бивши възпитаници и преподаватели в училището:

Мария Гецова Желязкова - детска учителка

Много се радвам, че днес съм сред вас и никой не е забравен. Сърдечно благодаря на младите, че не ни забравяте. Най-важното е, че в ОУ "Отец Паисий" винаги е имало много добър колектив. Добрите взаимоотношения между учителите са традиция още от времето, когато директор на училището беше Стоян Нейчев. Тази атмосфера на добронамереност носи много резултати и високи постижения за възпитаниците на училището.

image

Йорданка Великова Димитрова - начален учител с 23 годишен стаж в училището

В това училище е учил съпругът ми Димитър Жеков, а по-късно работи и като начален учител. Тук са учили три поколения в моето семейство - децата и внуците ми. Училището се е славило като първо училище в града, с много задружен колектив. Шест випуска ученици съм водила през годините в това училище, до 1993 година. Провеждали сме много увеселителни мероприятия и екскурзии с децата у нас и в чужбина - Румъния и СССР. Живея в съседство с училището и въпреки, че вече се пенсионирах , отблизо следя живота му и днес.

Параскева Балушева - учител по география, зам.директор

Започнах работа като учител по трудово обучение, след което продължих като учител по география. Бях създала чудесен кабинет, между най-добрите кабинети в окръга, където децата харесваха да идват и изучават география. Учениците сами, с голям ентусиазъм списваха географски вестник "Компас", който съдържаше въпроси и отговори, свързани с учебното съдържание. Още си спомням имената на почти всички ученици по класове. Взаимното уважение между деца и учители, бяхме около 60-70 учители, бе най-ценното. Като заместник директор работих три години заедно с Витош Попов и Стоян Нейчев. Бяхме чудесен колектив, работихме спокойно, без излишно напрежение, вършили сме работата по призвание. Винаги сме идвали на работа с удоволствие. Душата ми е тук, това е целият ми живот- 27-28 години стаж в ОУ "Отец Паисий".

Камелия Рачева - директор на ОУ "Отец Паисий"

Какво са за едно училище 150 години? Стабилност, известност, традиции. И деца, деца, деца - няколко поколения... Хиляди граждани на България, достойни майки и бащи, хора, градили своята родна Силистра.

Снимки

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right