В СБЖ пишат Закон за защита на журналистите в България...70 години по-късно

В СБЖ пишат Закон за защита на журналистите в България...70 години по-късно

Регион: България Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 1411
В СБЖ пишат Закон за защита на журналистите в България...70 години по-късно

Управителният съвет на СНЦ "Съюз на българските журналисти" създаде работна група (комисия), която се сабира тези дни за пръв път, за да започне подготовка на проект за Закон за защита на журналистите, какъвто в България последно е създаден...преди 70 години (Закон за професионалните журналисти), съобщи председателят на сдружението Милен Вълков. Условия, на труд, застраховане на журналистическия труд, заплащане, етикеа, взаимоотношения вътре в медиите, между медите и т.н. аспекти ще влязат в проекта.

В централата на СБЖ се работии върху идеята за създаване на Музей на фотожурналистиката в България, на основата на възстановения Клуб на фотожурналистите с председател Цветомир Томчев. Предстои да бъде обявен и конкурс на сайта на СБЖ - http://www.sbj-bg.eu/, който да се отнася до фотожурналистика, вкл. и в раздел "оперативна журналистика". По традиция в Годишните награди на СБЖ сред отличените има и фотожурналисти. Към сайта се предвижда и създаване на "електронно списание" за теоретична журналистика, каквито в подобен вид имат вече УНСС и Факултетът по журналистика към СУ "Св. Климент Охридски". Чрез интернет СБЖ в своя сайт дава консултации за медии и журналисти по техни отговори на въпроси до сайта, благодарение на юридическите становища на адв. Весела Василева.

В СБЖ се работи и от други интересни инициативи: провеждане на Балканска журналистическа среща в София под патронажа на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Работи се и по идеята и за създаване на общ електронен сайт в интернет за журналисти от всички балкански страни. Конкретни контакти ипроекти СБЖ вече има с журналистически организации от Сърбия, Румъния, Турция, Гърция и др. балкански страни.

4 са семинарите, замислени тази година от Комисия за професионални стандарти и връзки с обществеността с председател доц. Георги Калагларски, член на УС на СБЖ. "Медии, корпоративност, перспективи" е единият от тях, замислен за традиционния медиен хепънинг във Варна в началото на м. май. Ще стане дума и за "онлайн журналистиката", която вкл. т нар. "нови медии". Във Велико Търново през м. юни се очаква да е семинарът "Професионални стандарти в журналистическата професия", заедно с "Дойче Веле". През м. септември в Смолян, Хасково или Стара Загора е замислен семинарът "Медиите и достъпът до информация", заедно с Програма "Достъп до информация"-София. През октомври в София е семинарът за интернет-журналистика и интелектуалната собственост, заедно със Съюза на юристите. Организатор на семинар за журналисти се предвижда да бъде и община Панагюрище, вероятно на тема, свързана с медиите в малките градове.

Медийната общност на СБЖ във Варна е съпричастна и към две големи културни събития в морската ни столица: един традиционен и един възстановен (анимационен) кинофестивали

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right