Главиница посреща юбилея "30 ГОДИНИ ГРАД" с обновени пътища и в очакване на нов спортен център

Главиница посреща юбилея "30 ГОДИНИ ГРАД" с обновени пътища и в очакване на нов спортен център

Регион: Главиница Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 3581

В първите дни на септември Главиница, едно от най-големите населени места в Крайдунавска Добруджа, има своя голям празник, чествайки 30 години от обявяването си за град. С Указ на Държавния съвет от 5 септември 1984 година населеното място е обявено за град и общински център с 23 селища.

Легендите и спомените, грижливо пазени и предавани от едно поколение на друго, не оставят съмнение, че още от далечни времена тук е имало селище, но безспорни източници, които да документират миналото на Главинишкия край, почти не съществуват или са твърде оскъдни. Плодородната местност, богатите гори и близките изворни води давали на хората сигурност, че тук ще имат поминък.

Своя отпечатък върху главинишката земя са оставили траки и римляни, а десетилетия по късно - мохамедани, турци, черкези и българи. И така до днес, когато малкият град има амбициите да се развива успешно, за да се реализират и занапред потомците на някогашните му жители.

Какво се случва в Главиница през последните години научаваме от кмета на община Главиница г-н Хюсеин Хамди. Животът е многообразен и за всички е важна инфраструктурата, поминъкът, културата и заниманията в свободното време. Отделяме място за всички тях с надеждата да изградим пъзела, даващ представа за настоящето с проекция в бъдещето.

Проекти променят видимо пътищата в града и общината

През последните години стремежът е да се промени видимо градската част на Главиница и да бъде подновена уличната мрежа в общината. Изготвена е документацията по мерките по европейските програми и специално към фонда за селските райони. Има два проекта като на разположение е изпълнител на общинска пътна мрежа и смяната на магистрален водопровод Дичево - Суходол (най-старият и най-авариращия досега в цялата община), изцяло полагане на асфалт в отсечката Главиница - Осен, както и в района Малък Преславец - Долно Ряхово, който общински път от 4 км; възстановяване на пътя Главиница - Ситово покрай Бащино и Босна; също Сокол - Ситово, за да бъде отворен пътят. Факт е от миналата година отводнителният канал в село Долно Ряхово за предотвратяване на наводнения. Донорът е фондът за развитие на селските райони и стойността му е 5 млн. лева (мярка 322). В бюджета за 2014 г. заделихме 500 000 лева за асфалтиране на улици в 8 населени места, което и изпълнение на нашата политика към населението в общината.

С европейски пари - към нов облик на читалището в Главиница

Подготвили сме се за цялостен ремонт на Народно читалище "Христо Ботев" - град Главиница. Той е за 250 000 евро и е отново по мерките за "рибарската група". В момента са в ход процедури и до два месеца се надяваме работата да започне, след като бъде избран изпълнител. Читалището ни трябва да се развива, за да съхранява традиции. Имаме три формации, на които разчитаме да ни представят пред света. Силно помагаме и на Клуба на инвалида и пенсионера, в който са хора активни и с интересни занимания за своята възрастова група. Поведението им е дейно и поддържа духа в Главиница, което е пример за младите хора. Залагаме на приемственост между училището и читалището, за да се редуват с изявите си, а и да си взаимодействат при формирането на певчески и танцови групи. Приключи един трансграничен проект с румънския град Кълъраш, който бе полезен за нас - остана ни и комплект нови носии, който ще бъда ползван занапред.

Главиница има нужда от музей и от свой специален фестивал

Православният храм на града е добре поддържан и в него наскоро гостува за пръв път новият русенски митрополит Наум. С негово участие първата копка за църква в село Подлес върху парцел, заделен с решение на Общински съвет - Главиница. Дано да има повече ктитори за реализацията на проекта. Местната джамия е стара, в по-голямата си част е от дърво, има и доста стари надгробни камъни - тя също се нуждае от ремонт, но засега няма такава възможност.

В плановете за следващата година е подготовката на първия по рода си в града Фестивал на билките, който ще бъде за Еньовден, евентуално подпомогнат по европейска или друга донорска програма. Оборудвана е хубава обредна зала, която се ползва активно почти през цялата година. Нещото, което липсва в Главиница, това е местният музей, но режимът за създаването и узаконяването му е много сложен. По тази причина е организиран музеен кът в читалището, който трябва да се обогатява, за да съхранява старините и историческото наследство. Село Малък Преславец е пример в това отношение, тъй като оттам са ценните исторически находки, намерили място в различни музеи в страната. Стара римска крепост има в същото село, както и останки от прабългарски селища в други населени места, поради което се водят разговори с Регионалния исторически музей в Силистра са създаване на историческа сбирка, която да отличава Главиница от останалите общини.

Пак по същата "линия" е изградено рибарско селище край село Малък Преславец до Блатото с белите лилии и река Дунав. Предстои подписване и на договор за популяризиране на този неповторим и важен за общината природен обект. Той ще включва поставяне на билбордове и пътни табели/знаци, свързани с блатото, както и камери за наблюдение на живота в него чрез сайта на община Главиница. "Мястото е божествено и си заслужава да бъде посещавано от повече хора", твърди кметът на общината Хюсеин Хамди.

Продължава изграждането на градска инфраструктура

Финализирана е работата по пречиствателната станция на град Главиница и тя е вече действа ведно с градската канализация Проектът е по Оперативна програма "Околна среда" и ПУДООС към МОСВ. По същото предприятие сме направили малки ефектни паркове с беседки и пейки в три населени места в общината - в селата Коларово, Зебил и Суходол.

Предстои подписване на договор с изпълнител за закриване и рекултивиране на сметището в Главиница, в момента фирми кандидатстват за изпълнение на проекта. Наскоро Общинският съвет подкрепи предложение на общината във всички населени места, вкл. и в града да стане подмяната на осветлението с енергоспестяващи лампи. Финансирането ще е изцяло от Банката за възстановяване и развитие, с надеждата до догодина - май/юни, да бъде завършен този социален процес в 23 населени места. Идеята е да има осветление през цялата нощ във всички села.

Кметът Хамди казва още: "Със съдействието на полицейския участък в селото, с когото работим успешно и в координация, поставихме камери за проследяване в онези села, където има данни за повече кражби, и нашата община може би първа в областта използва съвременната техника с подобна цел, за да предпазим възрастните хора от набези на нечакани гости". Отбелязва се, че този проект ще продължи и занапред.

Спортно бижу ще краси Главиница до година

През последните две години е подготвяна документация по един важен проект, свързан със спорта в град Главиница. На финала са съгласуването и контролните дейности по реализацията му, за да се получи в крайна сметка поредното бижу в града, което ще е изградено на обща стойност 5,5 млн. лева. Комплексът ще включва спортен център от две зони - за футбол, както и друга за свободни занимания със спорт. Затревеният терен ще бъда възстановен. Ще бъде изградена трибуна в западната част, побираща 3 000 души. Предвидено е осветление на стадиона. Помислено е за административна сграда със съблекални, стаи за съдийски състави, зала за различни мероприятия, кафене и др. И най-важното - ще има открит плувен басейн, който ще дава възможност на главиничани и на жителите на близките населени места да го ползват, вкл. и за развитие на плувния спорт. Отделно са площадките за баскетбол - един традиционен колективен спорт, развиван от десетилетия в град Главиница, както и за тенис на корт, който получава шанс да стане популярен в града. Донор е фондът за развитие на селските райони по т.нар. мярка 322.

Поликлиника, социални служби, училище и поминък...

Град Главиница разполага с поликлиника с хубава сграда, която обаче вече се нуждае от ремонт, както още "Спешна помощ" и личен лекар при население около 2 000 души градско население. Разполагаме с противопожарна служба, с филиал на Бюро по труда - Тутракан, "Социално подпомагане", също на подчинение на структурата най-близкия крайдунавски град, както и Общинска земеделска служба. Както винаги общината търси и намира партньори в лицето на съществуващата икономическа инфраструктура.

Районът е земеделски, поради което имаме много частни селскостопански производители, кооперативни структури, представителни строителни магазини, мандра и др. на фона на сложната икономическа ситуация в града и в общината, характерна с безработицата си. Трудно е намирането на инвеститори, които да реализират работни места, като в един нов шивашки цех в района. Малки цехове за преработка на плодове и зеленчуци биха свършили работа. В града имаме две кафенета, но за през нощта нямаме заведения за развлечения. Често младите хора се събират на раздумка, а и за разхлада край фонтана в центъра на града.

За съжаление намаляват децата в нашето училище - СОУ "Васил Левски", което напоследък се превърна в средищен тип. По предварителни прогнози учебната година ще започнат 460 ученици. В Зафирово е следващото по големина училище в община Главиница. Сокол и Стефан Караджа са другите две села, където има училища в нашата община. Основният проблем е намаляващият брой на децата по две причини: емиграцията на цели семейства в Белгия, Германия и Испания.

Може би трябва да се промени законът за училищното образование, за да се запазят училищата в по-малките населени места чрез коригиращ елемент за пренасочване на средства към тях. Делегираните бюджети в момента нямат балансиращ характер и пречат на този процес, поради което общини като нашата губят от това. Известно е, че когато в едно село няма училище то започва да замира.

В навечерието на празника благодаря на моя екип в лицето на заместник кметовете - Севгюл Хамза с ресор стопански и финансови въпроси, и Елена Маркова, отговаряща за хуманитарната сфера, както и на секретаря на общината Наим Мюмюн, ангажиментите на когото са свързани с работата на администрацията. Успешно работим с Общинския съвет с председател Сейфи Лютфи. Общинските съветници са активни в нашата общината и вземат решения в полза на общността особено когато се отнася до проекти. Очакваме с нетърпение мерките в новия програмен период, за да знаем къде да се включим с проекти, вкл. и във взаимодействие с община Тутракан, с ръководство на която работим в добър синхрон, вкл. и на ниво общински съвети като местни политически колективни законодателни органи.

Уважаеми жители на Главиница,

да ни е честита 30-ата годишнина на града, която посрещаме с увереността, че направеното през годините е променило облика на обичаното от нас населено място. Да преживеем празника със сърцата и душите си, защото нашият град заслужава уважение и отношение, белязано с положителен знак. Нека да посрещнем участниците в празника ни с отворени обятия, за да потвърдим, че сме трудолюбиви и гостоприемни. На добър час на всички, избрали да продължат своето развитие в своя роден град Главиница!

ХЮСЕИН ХАМДИ,

КМЕТ НА ОБЩИНА ГЛАВИНИЦА

Сейфи Салим -

председател на ОбС - Главиница

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right